4. Başvuru merkezlerinden nasıl YDS başvurusu yapacağım?

a) ÖSYM’nin sitesinden YDS/1 veya YDS/2 Aday Başvuru Formunun çıktısını alınız ve kurşun kalemle doldurunuz. Tabii kılavuzdan yararlanarak. Formda fotoğrafınız olmasın. Form ve kimlik belgeniz yanınızda olmak üzere size en yakın ÖSYM Başvuru Merkezine gidiniz.

Önemli hatırlatma 1: Fotoğrafsız kimlik belgeleri ile işlem yapamayacağınızı unutmayınız. Bu durumda, önce bağlı olduğunuz ilin İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne gitmelisiniz. Aslında Nüfus Müdürlüğü’ne gitmişken fotoğraflı/çipli, yeni kimlik belgesi edinseniz daha iyi olur. Bir daha ÖSYM başvuru merkezinin kapısını çalmanıza da gerek kalmaz. Artık hep internet üzerinden işlem yapabilirsiniz.

Önemli hatırlatma 2: Sınav ücretini, başvuru işlemleri bittikten sonra ödeyeceksiniz. Başvurunuzu tamamlamadan önce kesinlikle herhangi bir yöntemle sınav ücretini ödemeyiniz. Aksi takdirde başvurunuz geçersiz sayılacak ve ödediğiniz ücret yanacaktır.

b) Eğer ÖSYM sisteminde kayıtlı geçerli bir fotoğrafınız yoksa, Başvuru Merkezindeki görevli fotoğrafınızı çekecek. Sonra Aday Başvuru Formundaki bilgilerinizi vs. sisteme kaydedecek. Bu fotoğrafın; cepheden, yüzü açık, sizi kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf olması gerekiyor. Sınav günü bu fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi, size özgü özelliklerinizde bir değişiklik olmamalı. Sınav günü, fotoğrafınızdan kimliğinizi belirlemede güçlük çıkarsa, sizi sınava almayabileceklerini göz önünde bulundurunuz.

c) Engelli bir adaysanız lütfen dikkat. Engelinizi, yanınızda bulundurmak zorunda olduğunuz aletleri/cihazları ve yardım istediğiniz konuyu belirten dilekçeniz hazır mı? (Örneğin, soruları sizin için okuyacak ya da işaretleyecek bir personel.) Sağlık raporu yanınızda mı? Başvuru merkezine giderken bu iki belgeyi almayı unutmayınız. Fakat bunları merkeze teslim etmeyiniz. Sadece görevliye gösterip daha sonra ilk fırsatta postayla ÖSYM Merkezine gönderiniz.

d) İşlemler bittiğinde, görevliden, Aday Başvuru Kayıt Bilgileri adlı belgeyi almayı unutmayınız. Belgedeki bilgilerinizi kontrol ediniz. Doğru ise, imzalayıp görevliye onaylaması için geri veriniz.

e) Belgenizin üzerinde bir Onay Kodu göreceksiniz. Bu Onay Kodu’nun sisteme girilmesi gerektiğine dair merkezdeki görevliye hatırlatmada bulununuz. Onay işlemi bittikten sonra belgenizi geri alınız ve mümkünse bir fotokopisini çektiriniz. Aslını ve kopyasını ayrı yerlerde saklayınız. Cep telefonunuzla fotoğrafını da çekebilirsiniz.

Önemli not: Aday Başvuru Kayıt Bilgileri belgenizde, geçici İnternet Erişim Şifresi bulunur. Bu şifreyle; sınava giriş belgesi çıktısı almak, sonuç öğrenmek vs. işlemlerinizi internet üzerinden yapabilirsiniz. Bu nedenle, Aday Başvuru Kayıt Bilgileri belgenizi özenle saklayınız. Ayrıca bu belgede yer alan geçici şifreyi en kısa sürede https://ais.osym.gov.tr/ adresini ziyaret ederek değiştiriniz. (Bu işlem zorunludur!). Daha sonra şifrenizi bir-iki farklı yere (örneğin, cep telefonunuza ve bilgisayarınıza) kaydediniz. Bu şifre olmadan sınava giriş ve sınav sonuç belgesi edinemezsiniz.

f) Başvuru merkezinde, Başvuru Hizmeti Ücreti olarak yaklaşık 15-25 TL arası bir ödeme yapmanız gerekecek.

g) Artık sınav ücretine geçebiliriz. Tabii önce, 6. YDS sınav ücretini nereye yatıracağım? bölümünde açıkladığımız ödeme yöntemlerden birini tercih etmeniz gerekiyor. Ödeme işlemini tamamladıktan sonra gerçek ya da sanal dekontu (ödeme belgesini) saklayınız.

www.bademci.com

 


Devamı 1 2 3 4 <-5-> 6 7 8 9 10 11