Son güncelleme: 20 Aralık 2021

YÖKDİL Nedir?

• Giriş

• YÖKDİL nedir?

• YÖKDİL’e kimler girebilir?

• YÖKDİL’e kimler giremez?

• YÖKDİL’de kaç soru var, her soru kaç puan değerinde ve sınav süresi ne kadar?

• YÖKDİL konuları ve soru türleri nelerdir?

• YÖKDİL’de konu dağılımı nasıldır?

• YÖKDİL’de Soru Türleri ve Her Soru Türü İçin Ayrılması Önerilen Süre (Tablo 1)

• YÖKDİL’den kaç puan almalıyım?

• YÖKDİL’de yanlış cevaplar doğru olanları götürür mü?

• YÖKDİL, TOEFL IBT ve PTE Akademik Sınavları eşdeğer kabul ediliyor mu? (Tablo 2)

• YÖKDİL mi, TOEFL ya da PTE mi?

• YÖKDİL istatistikleri ne anlatıyor? (Tablo 3)

• YÖKDİL hangi dillerde yapılır? (Tablo 4 ve 5)

• YÖKDİL’e istediğim bir dilden girebilir miyim?

• Bir dönemde birden fazla yabancı dilden sınava girebilir miyim?

• Eski YÖKDİL sonuçları kaç yıl geçerli olacak?

• YÖKDİL akademik kadrolara başvuruda kaç yıl geçerli olacak?

• YÖKDİL dil tazminatında geçerli olacak mı?

• Birden fazla YÖKDİL puanından hangisi geçerli sayılır?

• YÖKDİL ne zaman ve nerede yapılır? YÖKDİL başvuruları ne zaman başlayacak? (Tablo 6)

• YÖKDİL sonuçları ne zaman açıklanacak?

 

Giriş

“YÖKDİL nedir, ne işe yarar?” “YÖKDİL’e kimler girebilir?” “YÖKDİL’in İngilizce düzeyi nedir?” “YÖKDİL’de hangi soru tipleri vardır?” Dosyamızda, YÖKDİL sınavı ile ilgili bütün bu soruların cevaplarını ve fazlasını bulabilirsiniz. Yine de cevapsız kalan sorunuz olursa, bize yazmayı unutmayınız (https://bademci.com/iletisim/). Dilerseniz, info@bademci.com adresine doğrudan mail de gönderebilirsiniz.

YÖKDİL nedir?

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL), ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi bir sınav. En çok lisansüstü eğitim ve doçentlik başvurusunda şart koşuluyor. YDS’nin sağladığı birçok hakkı YÖKDİL de veriyor.

Yorum ve ilk uyarı: YÖKDİL, YDS’ye göre biraz daha kolay bir sınav. Ancak elementary (A1- A2) düzeyde İngilizce bilgisiyle bu sınavı başarmak pek mümkün değil. B-1 düzeyle sınava az süre kala yapacağınız çalışmalar da barajı aşmanız için yeterli gelmeyebilir. Bu yüzden, YÖKDİL’i en az YDS kadar ciddiye almanızı ve hazırlığa erken başlamanızı öneririz.

YÖKDİL’e kimler girebilir?

♦ Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları.

Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları.

 Yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyen adaylar. (Eğer lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyorlarsa.)

 Öğretim üyesi dışında kalan öğretim görevlisi kadrolarına naklen veya açıktan ataması yapılacak olanlar.

 Öğretim görevlisi, okutman, uzman, araştırma görevlisi gibi öğretim elemanı kadrolarına başvurmak isteyen adaylar.

Bazı üniversitelerin İngilizce hazırlık sınıfından muaf olmak isteyen adaylar.

 Yurt dışında öğrenim görüp de diploma denklik işlemleri için YDS sonuçlarından yararlanmak isteyen adaylar.

 Tıpta, Diş Hekimliğinde veya Eczacılıkta Uzmanlık Sınavlarına girecek olan adaylar.

 Akademik yükseltme için başvuruda bulunmak isteyen adaylar.

 Belirli bir dil yeterliliğine sahip olduklarını belgelemesi gereken akademisyenler.

 Yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler. (Herhangi bir kamu kurumunda çalışmıyor ya da çalışmayı amaçlamıyor olsa da. Öneri: Amacınız sadece düzeyinizi belirlemek ise, YDS’yi tercih edin. Geçerliliği çok daha fazladır.)

Önemli: Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler! Lisansüstü eğitime devam etmek istediğiniz enstitüye doğrudan şu soruyu sorunuz. “Lisansüstü programları için YÖKDİL sınav sonucu talep ediyor musunuz? Ediyorsanız, bunun şartları nelerdir?”

YÖKDİL’e kimler giremez?

Aslında bu soruyu, “YÖKDİL puanı hangi tür başvurularda geçerli değildir?” diye sormak lazım. Çünkü YDS’ye girebilen her aday YÖKDİL’de de şansını deneyebilir. Ancak YDS puanı ile yapabileceği bazı başvuruları, YÖKDİL puanı ile yapamaz. Örneğin, yabancı dil tazminatında YÖKDİL puanı geçmiyor. O halde, bu amaçla YÖKDİL’e giren bir aday boşuna zahmet etmiş olacaktır. YÖKDİL puanının hangi tür başvurularda geçerli sayılmadığını aşağıdaki listede sıraladık. Bu basit liste inanın çok önemli çünkü… YÖKDİL’in, ihtiyacınız olan alanda size başvuru hakkı verip vermeyeceğini buradan öğrenebileceksiniz.

 Yurt dışında eğitim (TÜBİTAK) başvurusunda bulunmak isteyen adaylar.

 Çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemesi gereken adaylar.

Türk Silahlı Kuvvetleri dâhil, kamu kurumlarında çalışmakta olup dil tazminatı almak isteyenler. Ya da yurtdışı görev vs. nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen adaylar.

 Kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli statüde çalışacak mütercim veya tercümanlar ile çözümleyici ve programcılar.

 Yabancı dil tazminatı ve kariyer uzmanlığı – A grubu kadro başvurusunda bulunmak isteyen adaylar.

 Öğretmenlik ataması için KPSSP120 (yabancı dil ağırlıklı) puana ihtiyacı olan adaylar.

 Uzman yardımcılığı kadrosundan uzman kadrosuna ataması yapılacak adaylar.

YÖKDİL’de kaç soru var, her soru kaç puan değerinde ve sınav süresi ne kadar?

YÖKDİL’de 80 soru var ve her bir doğru cevabın değeri 1.25 puan. (1.25 puan x 80 soru = 100 puan). Diyelim ki, 100 üzerinden 55 puana ihtiyaç duyan bir doçent ya da doktora adayısınız. YÖKDİL sınavında en az 44 doğru cevap bulmanız gerekiyor (44 x 1.25 = 55). Soru türleri arasında puan değeri açısından fark yok. Herhangi bir kelime sorusunun değeriyle (1.25 puan) paragraf sorusunun değeri (1.25 puan) eşit.

YÖKDİL’de toplam sınav süresi 3 saat (180 dakika). Her bir soru için ayırabileceğiniz ortalama süre ise 2 dakika 15 saniye (135 saniye). Aşağıdaki tabloya bakarak hangi soru tipine, ne kadar süre ayırmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

YÖKDİL sınavını başarmak sizin için önem taşıyorsa, bu sürelere uymanızı öneririz.

Tablo 1: YÖKDİL’de Soru Türleri ve Her Soru Türü İçin Ayrılması Önerilen Süre

Tabloyu büyütmek ve çıktısını almak için tıklayınız.

Önemli not: Önerdiğimiz süreleri hangi kriterlere göre belirlediğimizi öğrenmek isterseniz… YÖKDİL / E-YÖKDİL / YÖKDİL’de Süre Yönetimi ve YÖKDİL / E-YÖKDİL / YÖKDİL Sınav Stratejisi .

Önemli not 2: Soru türlerinin başlangıç ve bitiş saatleri, sınavın saat 10:15’te başlayacağı varsayılarak hazırlanmıştır. ÖSYM tarafından sınavın başlama saatinin değiştirilmesi durumunda ya da siz farklı bir saat diliminde kendinizi bir YÖKDİL sınavında denemek istediğinizde, soru türlerinin başlangıç ve bitiş saatlerini buna göre ayarlamanız gerekmektedir.

YÖKDİL konuları ve soru türleri nelerdir?

YÖKDİL konuları ve soru türleri için bkz. https://bademci.com/yds-yokdil-cozum-teknikleri/

YÖKDİL’de konu dağılımı nasıldır?

YÖKDİL konu dağılımı için aşağıdaki dosyada yer alan Tablo 1’yi inceleyebilirsiniz. https://bademci.com/yds-yokdil-cozum-teknikleri/

YÖKDİL’den kaç puan almalıyım?

Akademik başvurularda bulunmak için gerekli YÖKDİL ve YDS puanları eşdeğerdir. Örneğin, YDS’den aldığınız 50 puan ile araştırma görevlisi olmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Aynı başvuruyu YÖKDİL’den aldığınız 50 puan ile de yapabilirsiniz. Hangi kadro için ne kadar puan alınması gerektiği aşağıda belirtilmiştir:

♦ Araştırma görevlisi olmak için başvuruda bulunan adayların YÖKDİL’den asgari 50 puan almaları gerekmektedir. (100 üzerinden 50 puan = 80 üzerinden 40 doğru cevap).

♦ Doçent ve doktora / sanatta yeterlik adaylarının YÖKDİL’den 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekir. (100 üzerinden 55 puan = 80 üzerinden 44 doğru cevap).

♦ Öğretim üyesi dışında kalan öğretim görevlisi kadrolarına naklen ya da açıktan yapılacak atamalarda YÖKDİL’den 50 puan şartı aranmaktadır.

♦ TUS, DUS ya da EUS’a girecek olan adayların YÖKDİL’den en az 50 puan almaları gerekmektedir.

YÖKDİL’de yanlış cevaplar doğru olanları götürür mü?

Öğrenci tabiriyle söylemek gerekirse, YÖKDİL’de 4 yanlış bir doğruyu götürmez. Ya da daha açık bir ifade ile, sayısı kaç olursa olsun, YÖKDİL’de yanlış cevaplar doğru cevaplar üzerinde etkili değildir. Ancak siz siz olun, bilemediğiniz ya da cevabından tam emin olamadığınız soruları rastgele değil, belli bir tekniğe bağlı kalarak işaretleyin. Aksi takdirde ilk bakışta avantajlı gibi görünen bir durum (yani yanlışlar doğruları götürmediği için bilemediğiniz ya da cevabından tam emin olamadığınız soruları boş bırakmamak ve bunlara gelişigüzel cevaplar vermek) dezavantaja dönüşür. Bunun iki temel nedeni vardır:

1. İlk okuduğunuzda cevabını bulamadığınız sorular, ikinci değerlendirmenizi de muhtemelen karşılıksız bırakacak olan sorulardır. Eğer bu esnada sorunun bir-iki seçeneğini eleyebilmişseniz (ki onlardan birinin de doğru cevap olma ihtimali hayli yüksektir), içinizden bir ses hedefe yaklaştığınızı, vazgeçmeden değerlendirmenize devam etmeniz gerektiğini söyler. Tabii bu sırada saat de çalışmaya devam eder. Böylece, tek bir soru üzerinde yapacağınız bu türden nafile bir değerlendirme 5-6 dakikanızı su içinde yer bitirir. Sonuçta, gelişigüzel cevaplayabileceğinizi ve yanlış çıksa dahi herhangi bir puan kaybına neden olmayacağını bildiğiniz, örneğin 15 soru (15 soru x 5-6 dakika = 75-90 dakika), toplam süresi 180 dakika olan bu sınavda size ağır kayıplar verdirir.

2. Sorulara gelişigüzel cevap verdiğinizde, bunların arasından doğru cevap yakalama oranınız çok düşük kalır. Çünkü belli bir stratejiye bağlı kalmadan işaretleme (atış) yaptığınız için standart sapmanızı bozarsınız. Standart sapmanız bozulduğunda ise, rastgele işaretleme yaptığınız sorulardan yakalayabileceğiniz doğru cevap sayısı çok düşük kalır.

Öneri: Bu tür soruları önce boş bırakınız ve sınavın sonuna yaklaşırken emin olarak cevapladığınız diğer soruların seçenek dağılımını hesaplayınız. Daha sonra tek bir atış seçeneği belirleyip kalan bütün soruları bu seçeneğe göre işaretleyiniz.

Önemli not: 1. ve 2. maddelerde açıklamaya çalıştığımız bu kısır döngünün içine düşmek ve gereksiz puan kayıpları yaşamak istemiyorsanız, sitemizin YDS / E-YDS / YÖKDİL Süre Yönetimi ve YDS / E-YDS / YÖKDİL’de Sınav Stratejisi dosyalarını mutlaka dikkatle inceleyiniz. Bu dosyalarda, nasıl işaretleme yapmanız gerektiğine dair ayrıntılı bilgi ve açıklama bulacaksınız.

YÖKDİL, TOEFL IBT ve PTE Akademik Sınavları eşdeğer kabul ediliyor mu?

YÖKDİL; TOEFL IBT ya da PTE sınavları ile eşdeğer kabul edilmemektedir. Ancak TOEFL IBT ya da PTE sınavlarından alınan belli puanlar YDS’ye eşdeğer kabul edilmektedir. YÖKDİL ve YDS arasında puanlama açısından bir fark olmadığına göre, TOEFL IBT ya da PTE sınavlarından aldığınız puanları aşağıdaki tabloda belirtildiği üzere, YDS / E-YDS puanı olarak saydırabilir ve YDS ve/veya YÖKDİL için tanınan bütün haklardan yararlanabilirsiniz. Tablo 2, Yüksek Öğretim Kurumu ve ÖSYM’nin sitelerinden yararlanılarak hazırlanmış olup YDS / E-YDS ve eski ÜDS/KPDS puanları eşdeğer olarak kabul edilmiştir.

Tablo 2: YDS, TOEFL IBT ve PTE Akademik Sınavlarının Eşdeğerliği

Diğer dillerdeki eşdeğerlik tabloları için bkz. https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2016/GENEL/EsdegerlikTablosu25022016.pdf

2 önemli not:
1. Kimi üniversiteler (enstitüler) yüksek lisans ya da doktora adayları için getirilen YÖKDİL’deki (ya da YDS / E-YDS sınavlarındaki) asgari puan barajını yükseltebilmektedirler. Bu nedenle, adayların, öğrenim görmeyi düşündükleri enstitüye doğrudan başvurarak yüksek lisans ya da doktora için şart koşulmuş YDS / E-YDS / YÖKDİL, TOEFL ya da PTE sınavlarından almaları gereken asgari puanları öğrenmeleri yararlarına olacaktır.

2. Bazı üniversiteler, yüksek lisans veya doktora başvurusu yapan adaylara, kendi dil sınavlarını uygulayabilmektedir. Ancak, bu tür bir sınavı başaran bir aday, yeterlik ya da tez aşamasına geldiğinde, YDS / E-YDS / YÖKDİL, TOEFL ya da PTE sınavlarından birine girmek ve bağlı olduğu enstitü tarafından belirlenmiş olan asgari puanı almak zorundadır.

Unutmayınız: YDS / E-YDS / YÖKDİL barajını, eğitim aldığı enstitü tarafından belirlenen süreler içerisinde başaramayan bir adayın, devam etmekte olduğu yüksek lisans ya da doktora programıyla ilişiği kesilebilmektedir.

YÖKDİL ya da YDS mi yoksa TOEFL ya da PTE mi?

TOEFL ve PTE Akademik; kelime, gramer ve okuma – anlama becerilerinin yanı sıra adayların dinleme, konuşma ve yazma becerilerini de sınayan oldukça geniş kapsamlı sınavlardır. Devlet okullarından mezun, İngilizce temelleri daha çok literatür (bilimsel makale) takibine dayanan ve bu nedenle çeviri (okuma – anlama) becerileri gelişmiş olan adaylar, YÖKDİL ve YDS’ye kıyasla TOEFL ve PTE Akademik sınavında bir hayli zorlanmaktadır. Ayrıca ÖSYM’nin çoktan seçmeli testlerine alışmış bir aday için, TOEFL ya da PTE Akademik sınavlarının sistemine ve farklı soru formatına uyum sağlamak oldukça uzun bir zaman almaktadır.

Not: YÖKDİL, TOEFL ve PTE hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için bu sınavların birçok açıdan karşılaştırıldığı YDS / E-YDS / YÖKDİL, TOEFL ya da PTE Seçiminde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri dosyasını mutlaka inceleyiniz.

YÖKDİL istatistikleri ne anlatıyor?

Dosyamızın başında YÖKDİL sınavı ile ilgili yeterince bilgi paylaşılmadığını belirtmiştik. YÖKDİL’in gerçekleştirildiği 4 dil (Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce) ve kapsadığı 3 alanda (Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler) dönemlere göre toplam kaç adayın sınavlara katıldığı ve Türkiye ortalamasının kaç puan olduğu hakkında sağlıklı ve ayrıntılı istatistiki bilgilere ulaşmak -en azından şimdilik- mümkün görünmemektedir. Ancak bir fikir vermesi açısından, sınav sonuç belgelerinde yer alan dağılımları esas alarak hesapladığımız YÖKDİL Türkiye başarı ortalaması ile ilgili aşağıdaki bilgileri sizlerle paylaşmak isteriz:

5 Mart 2017’de Gerçekleştirilen YÖKDİL İngilizce Sınavında Temel Bilim Alanlarına Göre Puan Aralıkları ve Yaklaşık Başarı Ortalaması

Fen Bilimleri

Puan Aralığı             Aday Sayısı

90-100                       739
80-89                          2.863
70-79                          4.660
60-69                          5.344
50-59                          4.669
0-49                            10.485

Toplam Aday Sayısı: 28.760
Yaklaşık Başarı Ortalaması: %53

Sağlık Bilimleri

Puan Aralığı             Aday Sayısı

90-100                        1.018
80-89                          2.785
70-79                          4.117
60-69                          4.396
50-59                          3.930
0-49                            9.963

Toplam Aday Sayısı: 26.209
Yaklaşık Başarı Ortalaması: %53

Sosyal Bilimler

Puan Aralığı             Aday Sayısı
90-100                        2.579
80-89                          3.579
70-79                          5.340
60-69                          5.772
50-59                          5.164
0-49                            15.517

Toplam Aday Sayısı: 37.951
Yaklaşık Başarı Ortalaması: %53

5 Mart 2017’de YÖKDİL İngilizce Sınavına Giren Bütün Adayların Sayısı: 92.920
Yaklaşık Başarı Ortalaması: %53 

28 Mart 2019’da Gerçekleştirilen YÖKDİL İngilizce Sınavında Temel Bilim Alanlarına Göre Puan Aralıkları ve Yaklaşık Başarı Ortalaması

Fen Bilimleri

Puan Aralığı             Aday Sayısı

90-100                       1.169
80-89                          2.792
70-79                          3.958
60-69                          4.689
50-59                          5.400
0-49                            15.505

Toplam Aday Sayısı: 33.513
Yaklaşık Başarı Ortalaması: %48

Sağlık Bilimleri

Puan Aralığı             Aday Sayısı

90-100                        993
80-89                          2.180
70-79                          2.742
60-69                          3.165
50-59                          4.078
0-49                            16.856

Toplam Aday Sayısı: 30.014
Yaklaşık Başarı Ortalaması: %44

Sosyal Bilimler

Puan Aralığı             Aday Sayısı
90-100                        2.856
80-89                          3.936
70-79                          4.792
60-69                          5.853
50-59                          7.687
0-49                            33.256

Toplam Aday Sayısı: 58.380
Yaklaşık Başarı Ortalaması: %44

28 Mart 2019’da YÖKDİL İngilizce Sınavına Giren Bütün Adayların Sayısı: 121.907
Yaklaşık Başarı Ortalaması: %45

Görüldüğü üzere, temel bilim dalı ve aday sayıları değişse de, her bilim dalının ortalama başarı oranı (%53), ilk YÖKDİL sınavında neredeyse hiç değişmemiş, aynı kalmıştır. Bu durum, İngilizcede fen, sağlık ya da sosyal ayrımı olmayacağı, olsa da sonucun değişmeyeceği konusunda yıllardır ve inatla savunduğumuz görüşlerimizi destekler niteliktedir. 28 Mart 2019’da yapılan YÖKDİL’de ise, Fen Bilimleri sınavı hariç (%48), diğer iki temel bilim dalının başarı ortalaması (%44) yine değişmeden kalmıştır. Ancak ilk YÖKDİL sınavında %53 olan Türkiye ortalaması, 28 Mart 2019 sınavında %45’e düşmüştür. Bu durum, sınavın zorlaşmakta olduğunu gösteren ve dikkate alınması gereken önemli bir işarettir. Buna bir de YÖKDİL’in 3 Kasım 2019’dan itibaren ÖSYM tarafından gerçekleştirilmekte olduğunu eklersek, sınavların zorluk derecesinin biraz daha artacağını varsayabiliriz. (Not: Yukarıda YÖKDİL Nedir? bölümünde sınavların zorlaşmakta olduğu konusunda yaptığımız değerlendirmeyi hatırlayınız.)

Bir yorum ve öneri: Şu ana kadar yapılan YÖKDİL sınavlarından herhangi birine girmiş ancak başarılı olamamış bir aday iseniz, durumunuzu sakin bir şekilde değerlendiriniz. Belki de süreyi iyi yönetememiş ve/veya sorularda seçici davranmamış olabilirsiniz. Başka bir deyişle, düzeyinizin üzerindeki soruları çözmeye çalıştığınız için sınavı başaramamış olabilirsiniz. Bu ve benzeri problemlerin çözümü için -sınava küsmek ve çalışmayı bırakmak yerine- birkaç olumlu adım atabilir ve durumu kısa zamanda lehinize çevirebilirsiniz. Bunu başarmak istiyorsanız, kaldığınız yerden mücadeleye devam etmelisiniz. Çünkü aradaki farkı ancak bu şekilde kapatabilirsiniz.

Unutmayınız: Dil nankördür ve geri gidişi hızlı olur.

Bilgi notu: 3 Kasım 2019 tarihinden itibaren gerçekleştirilen YÖKDİL sınavlarının başarı ortalaması hakkında şu ana kadar ÖSYM tarafından herhangi bir bilgi paylaşılmamıştır.

YÖKDİL hangi alanlarda yapılır?

YÖKDİL İngilizce sınavı; fen, sağlık ve sosyal olmak üzere üç temel bilim alanında yapılmaktadır. Aldığınız lisans ya da lisansüstü eğitim hangi alana uygun düşüyorsa, YÖKDİL’e o alandan girebilirsiniz. Örneğin, mimarlık eğitimi almış bir adaysanız, sınavda Fen Bilimleri alanını tercih etmeniz uygun olur.

Önemli not 1: YÖKDİL Almanca, Arapça ve Fransızca sınavları sadece Sosyal Bilimler alanında yapılmaktadır. (Bkz. YÖKDİL hangi dillerde yapılır?)

Önemli not 2: YÖKDİL’den farklı olarak, YDS’de bilim dalı ayrımı yapılmamakta; hangi alanda eğitim almış olursa olsun, bütün adaylar aynı sınava tabi tutulmaktadır. Ağırlık Sosyal Bilimlerde olmak üzere, YDS, Fen ve Sağlık Bilimlerinden de sorular içermektedir.

YÖKDİL hangi dillerde yapılır?

YÖKDİL; Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce dillerinde gerçekleştirilmektedir. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi, bu dillerden sadece İngilizcede Fen, Sağlık ya da Sosyal Bilimler ayrımı yapılmaktadır. Buna göre, örneğin YÖKDİL’e İngilizceden girecek bir adaysanız, eğitim aldığınız lisans ya da lisansüstü programa uygun olarak Fen, Sağlık ya da Sosyal Bilimlerden herhangi birini tercih edebilirsiniz. Ancak Almanca, Arapça ya da Fransızcadan sınava girecek bir adaysanız, Fen ya da Sağlık Bilimleri için tercih yapamazsınız. Çünkü Almanca, Arapça ve Fransızca dillerinde sadece Sosyal Bilimlerden sınav hazırlanmaktadır.

Önemli not 1: 28 Mart 2021 YÖKDİL sınavı (YÖKDİL/1), sadece Arapça ve İngilizce dillerini kapsamıştır. Bu sınava, Almanca ve Fransızca dillerinden başvuru kabul edilmemiştir. Bu iki dilden başvuru sayısı yeterli olmadığı için yapılan bu uygulamanın, 2022 yılında devam edeceğini varsayıyoruz. Yani 13 Mart 2022 Pazar günü yapılacak YÖKDİL/1’e sadece Arapça ve İngilizce için başvuru kabul edileceğini düşünüyoruz.

Önemli not 2: 28 Mart 2021 YÖKDİL sınavı (YÖKDİL/1), İngilizcede Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında; Arapçada ise sadece Sosyal Bilimler alanında yapılmıştır. Başka bir deyişle, YÖKDİL/1’e, Arapça Fen ya da Sağlık Bilimleri alanlarından başvuru kabul edilmemiştir. Arapçada başvuru sayısı yeterli olmadığı için yapılan bu uygulamanın, 2022 yılında devam edeceğini varsayıyoruz. Yani 13 Mart 2022 Pazar günü YÖKDİL/1’e Arapçadan girecek adayların, hangi bölüm mezunu olurlarsa olsunlar, Sosyal Bilimler alanını tercih etmek zorunda kalacağını düşünüyoruz.

Önemli not 3: 29 Ağustos 2021 Pazar günü gerçekleştirilen YÖKDİL/2 sınavı, İngilizcede Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarını; Almanca, Arapça ve Fransızca dillerinde ise sadece Sosyal Bilimler alanını kapsamıştır. Bu uygulamanın, 2022 yılında devam edeceğini varsayıyoruz. Yani 28 Ağustos 2022 Pazar günü YÖKDİL/2’ye Almanca, Arapça ya da Fransızcadan girecek adayların, hangi bölüm mezunu olurlarsa olsunlar, Sosyal Bilimler alanını tercih etmek zorunda kalacağını düşünüyoruz.

Bir hatırlatma: Eğitimini aldığınız yabancı dil ile YÖKDİL’de sınava gireceğiniz dil aynı olmayabilir. Örneğin; lisans öncesi, lisans ya da lisansüstü eğitiminiz esnasında yabancı diliniz İngilizce olsa bile, yukarıda belirtilen diğer dillerin herhangi birinden YÖKDİL’e başvurabilirsiniz.

Önemli not 4: Yukarıda yapılan açıklamalara göre;

1) YÖKDİL’e Almanca ve Fransızca dillerinden girmek isteyen adaylara 2022 yılında sadece 1 (bir) sınav hakkı tanınacağı (28 Ağustos 2022 Pazar);

2) Adaylara, İngilizce dilinde 3 alandan (Fen, Sağlık ya da Sosyal Bilimler) herhangi birini seçme hakkı verileceği;

3) Almanca, Arapça ve Fransızca dillerinde ise sadece Sosyal Bilimler alanında başvuru kabul edileceği, yani bu 3 dilden sınava girecek adayların, Fen ya da Sağlık Bilimleri alanını tercih edemeyeceği anlaşılmaktadır.

YÖKDİL’e istediğim bir dilden girebilir miyim?

Bir sınav döneminde sadece tek bir dil tercihi yaparak YÖKDİL’e Almanca, Arapça, Fransızca veya İngilizceden girebilirsiniz. Ancak akademik başvuruda bulunacağınız kurumun hangi dili kabul ettiğini ya da herhangi bir dile öncelik verip vermediğini sınav hazırlığına başlamadan mutlaka soruşturunuz.

Doktora ya da yüksek lisans başvurusunda öncelikle İngilizce, Fransızca ya da Almanca YÖKDİL sonucu kabul edilmektedir. Üniversiteler arasında farklı uygulamalar olduğu için Arapça, Çince, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça ve Yunanca dillerini kabul edebilen enstitü/üniversiteler de mevcuttur. Eğer Almanca, Arapça, Fransızca veya İngilizce dışında bir dilden sınava girecekseniz, YÖKDİL bu dilleri kapsamadığı için seçiminiz YDS sınavı olmalıdır. YDS’nin hangi dilleri kapsadığını YDS Nedir? dosyamızdan öğrenebilirsiniz.

Bilim dalı bir yabancı dille ilgili olanlar -akademik çalışmalarını aynı dalda sürdürmek isterlerse- yabancı dil sınavına başka bir dilden girmek zorunda kalabilmektedir. Örneğin, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde görevli bir doçent adayının, YÖKDİL’e İngilizceden değil, Almanca ya da Fransızcadan girmesi gerekmektedir. Ancak enstitüler arasında kimi yorum farklılıkları da olabilmektedir. Bu nedenle, bilim dalı yabancı dil olup da akademik çalışmalarını aynı dalda sürdürmek isteyen adayların, bağlı oldukları enstitülerden şahsen bilgi almaları kesinlikle önerilir.

Bir hatırlatma: İngilizce, Almanca ve Fransızca dışındaki diller, bilim dili olarak çok fazla kabul görmemektedir. Farklı bir dilden (Rusça, Farsça vs.) sınava girmeye karar vermeden önce, öğrenim gördüğünüz / göreceğiniz enstitüye mutlaka danışınız.

Bir dönemde birden fazla yabancı dilden sınava girebilir miyim?

Hayır, giremezsiniz! Adaylara, bir dönemde sadece bir yabancı dilden sınava giriş hakkı tanınmıştır (örneğin, YÖKDİL İngilizce Fen Bilimleri).

Eski ÜDS / KPDS sonuçları ne kadar süre boyunca geçerli olacak?

Eski ÜDS/KPDS sonuçları doçentlik başvurularında müktesep (kazanılmış) hak olarak kabul edilmekte ve süresiz geçerli sayılmaktadır. Ancak yüksek lisans ve doktora başvurularında farklı uygulamalara tanık olunduğu için, bu konuda eğitim almayı düşündüğünüz enstitüye doğrudan danışmanız önerilir.

TUS, DUS ve EUS başvurularında YDS / E-YDS / YÖKDİL sonuçları 5 yıl geçerli sayılmaktadır.

Daha önceki dönemlerde elde ettiğiniz YDS / E-YDS sonuçları, KPSSP120 puan hesaplamasında dikkate alınmamaktadır. YÖKDİL puanları ise, KPSSP120 puan hesaplamasında kesinlikle kullanılmamaktadır.

YÖKDİL akademik kadrolara başvuruda kaç yıl geçerli olacak?

ÖSYM Başkanlığı, herhangi bir dönemde alınacak YÖKDİL puanının akademik kadro başvurularında süresiz geçerli olacağını bildirmiştir. Buna göre, akademik kadrolara (örneğin doçentliğe) başvuruda bulunmak isteyen bir adayın, YÖKDİL sonucunu herhangi bir süre sınırlaması olmadan kullanabileceği anlaşılmaktadır. Ancak, üniversitelerin ve kimi özel ya da resmi kurumların bu konuda farklı uygulamaları olabilmektedir. Bu nedenle, YÖKDİL sonucunuzun geçerliliği konusunda, başvuruda bulunmayı düşündüğünüz üniversite ya da enstitüden şahsen bilgi almanızı kesinlikle öneririz.

YÖKDİL dil tazminatında geçerli olacak mı?

Dil tazminatı almak isterseniz, yine YDS’nin kapısını çalmak zorundasınız. Çünkü YÖKDİL sonuçları dil tazminatı başvurularında geçerli kabul edilmemektedir. YÖKDİL’in hangi tür başvurularda kabul edilmediğini öğrenmek için yukarıda YÖKDİL’e kimler giremez? bölümünü inceleyebilirsiniz.

Birden fazla YÖKDİL puanından hangisi geçerli olacak?

Eğer YÖKDİL sınavına aynı dilden birden fazla kez girer ve birbirinden farklı puanlar elde ederseniz, bu puanlar içinde en yüksek olan geçerli sayılıp diğerleri dikkate alınmaz.

YÖKDİL ne zaman ve nerede yapılır?

YÖKDİL, 2017-2018 yılları arasında yılda üç kez olmak üzere toplam 6 kez uygulanmıştır. Ancak 3 Kasım 2019 tarihinden itibaren sınav, ÖSYM tarafından gerçekleştirilmeye başlandığı için artık yılda 3 değil, 2 sınav yapılmaktadır.

ÖSYM’nin 13 Mart 2022’de YÖKDİL sınavını gerçekleştireceği illerin listesi aşağıdadır.

Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Zonguldak.

En yakın YÖKDİL sınavı ne zaman ve başvurular hangi tarihlerde yapılacak?

YÖKDİL/1 13 Mart 2022 Pazar günü gerçekleştirilecektir. Sınav sonuçları 29 Mart 2022 Salı günü açıklanacaktır.

YÖKDİL/2 sınavı için aşağıdaki bölüme bakınız.

En yakın ikinci ve üçüncü YÖKDİL sınavları ne zaman ve başvurular hangi tarihlerde yapılacak?

YÖKDİL/2 sınavı 28 Ağustos 2022 Pazar günü gerçekleştirilecektir. YÖKDİL/2 sınav sonuçları 16 Eylül 2022 Cuma günü açıklanacaktır. YÖKDİL başvuru işlemleri hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için bkz. https://bademci.com/yokdil-basvurulari/

Lütfen dikkat: 28 Ağustos 2022 Pazar günü gerçekleştirilecek olan YÖKDİL/2 sınavından sonra 2022 yılı içinde başkaca bir YÖKDİL sınavı yapılmayacaktır.

YÖKDİL sonuçları ne zaman açıklanacak ve YÖKDİL sonucumu nasıl öğrenebilirim?

ÖSYM, YÖKDİL sonuçlarını genellikle sınavdan yaklaşık 3-4 hafta sonra https://sonuc.osym.gov.tr/ adresinde açıklamaktadır. Adaylar kendilerine ait sonuç belgesinin renkli çıktısını alıp resmi başvurularında (yüksek lisans vs.) kullanabilirler. Bu belgenin, herhangi bir ÖSYM merkezinde ayrıca onaylatılmasına gerek yoktur. 2022 yılında (normal süresi içinde) yapılan/yapılacak olan YÖKDİL sınavlarının sonuç açıklama tarihleri aşağıdadır:

1) 13 Mart 2022 Pazar günü yapılacak YÖKDİL/1 sınavının sonuçları 29 Mart 2022 Salı günü açıklanacaktır.
2) 28 Ağustos 2022 Pazar günü yapılacak YÖKDİL/2 sınavının sonuçları 16 Eylül 2022 Cuma günü açıklanacaktır.

www.bademci.com