YDS Nedir?

 


 

Giriş

“YDS nedir, ne işe yarar?” “YDS’ye kimler girebilir?” “YDS’nin İngilizce düzeyi nedir?” “YDS’de hangi soru tipleri vardır?” Dosyamızda, YDS sınavı ile ilgili bütün bu soruların cevaplarını ve fazlasını bulabilirsiniz. Yine de cevapsız kalan sorunuz olursa, bize yazmayı unutmayınız (https://bademci.com/iletisim/). Dilerseniz, info@bademci.com adresine doğrudan mail de gönderebilirsiniz.

YDS nedir?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), ÖSYM’nin gerçekleştirdiği merkezi bir lisan sınavıdır. Sağladığı haklar YÖKDİL’e kıyasla daha fazla olan YDS’de, soruların zorluk derecesi de ona göre “ayarlanmıştır”! Aslında bu sınavla ilgili söylenebilecek çok şey var. Fakat biz YDS’nin bütün özelliklerini zaten başlıklar halinde inceleyeceğiz. O halde şimdilik sınavla ilgili bir uyarıda bulunmakla yetinelim ve daha fazla ayrıntıya girmeyelim.

Yorum ve ilk uyarı: YDS, dil eğitimlerini iyi okullarda almış adayları dahi zorlayan bir sınav. Kolay yutulur bir lokma değil. Kısa süreli çalışmalarla bu barajı aşmanız mümkün olmayabilir. Bu yüzden, sınavı ciddiye almanızı ve hazırlığı belli bir süreye yaymanızı öneririz.

YDS’ye kimler girebilir?

♦ Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları.

♦ Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları.

♦ Lisans programlarının son iki yılında okuyan öğrenciler. (Eğer yüksek lisans ya da doktora eğitimi almak istiyorlarsa.)

♦ Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) dâhil, herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olanlar. (Eğer dil tazminatı almak veya görevlendirmeyle yurtdışına gitmek istiyorlarsa.)

♦ Öğretim üyesi dışında kalan öğretim görevlisi kadrolarına naklen veya açıktan ataması yapılacak olanlar.

♦ Yurt dışında öğrenim görenler. (Eğer diploma denklik işlemleri için YDS sonuçlarından yararlanmak istiyorlarsa.)

♦ Tıpta, Diş Hekimliğinde veya Eczacılıkta Uzmanlık Sınavlarına girecek olan adaylar. (Sırasıyla sınavların kısaltmaları: TUS, DUS, EUS.)

♦ Yurt dışında eğitim (TÜBİTAK) başvurusunda bulunmak isteyen adaylar.

♦ Araştırma görevlisi olmak için başvuruda bulunan adaylar.

♦ Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ye girecek adaylar. (Eğer çalışmak istedikleri kamu kurumu KPSS’ye ek olarak YDS sonucu da istiyorsa.)

♦ Kamu kurumlarında sözleşmeli statüde çalışacak mütercim veya tercümanlarla çözümleyici ve programcılar.

♦ Yabancı dil tazminatı ve kariyer uzmanlığı – A grubu kadro başvurusunda bulunmak isteyen adaylar.

♦ Herhangi bir kamu kurumunda çalışmıyor olsa da, yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler. (Not: YDS’ye girebilmek için herhangi bir eğitim kurumundan [lise, üniversite vs.] mezuniyet şartı aranmamaktadır.)

Önemli: Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler! Lisansüstü eğitime devam etmek istiyorsanız, gönlünüzdeki üniversite (enstitü) yetkililerine doğrudan şu soruyu sorunuz. “Lisansüstü programları için YDS sınav sonucu talep ediyor musunuz? Ediyorsanız, bunun şartları nelerdir?”

 

www.bademci.com


Devamı 1->2 3 4 5 6 7