YDS istatistikleri ne anlatıyor? 

Önce ÖSYM tarafından yayımlanan YDS istatistiklerine bir göz atalım. Ardından bazı görüş ve düşüncelerimizi kısa notlar halinde sizlerle paylaşalım.

Tablo 3: Yıllara Göre YDS Türkiye Başarı Ortalaması.

Notlar:

1) Tablodaki sayısal verileri, ÖSYM’nin YDS sınavıyla ilgili geçmiş yıllarda yayımladığı istatistik bilgilere dayanarak hazırladık.

2) Tablodaki sınırlı sayıda veriye bakarak YDS Türkiye not ortalamasının 30-40 arasında dalgalandığını söyleyebiliriz.

3) Tablo, YDS’nin kolay bir sınav olmadığını ve ciddiye alınması gerektiğini gösteriyor. Evet, doğru. Sosyal medyada tam aksine bazı iddialar var. Örneğin, son 15 gün sadece çıkmış sorulara çalışan bir adayın puanı, 40’tan 80’e yükselmiş. Bir diğeri ise sadece kelime ezberleyerek ilk denemesinde 70 almış. Ve bu başarısını da, çektiği videoyla youtube sitesinde herhalde “sevenleriyle paylaşmış”. Bazı istisnalar tabii ki olabilir. Fakat yukarıdaki tablo bu istisnaların kaideyi bozamadığını gösteriyor. Çünkü tabloya göre, herhangi bir dönemde YDS’ye giren aday sayısı 100-150 bin civarında. Ve ortalama puan yüz üzerinden 30-40 arasında değişiyor.

Sonuç: Biz, kısa süreli ve yöntemi tartışmalı çalışmalarla YDS’yi başarmanın pek mümkün olmadığını iddia ediyoruz.

Bir hatırlatma: E-YDS ve YÖKDİL istatistikleri için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz:

https://bademci.com/e-yds-nedir/#eydsistatistik
https://bademci.com/yokdil-nedir/#yokdilistatistik

Bir yorum ve öneri: Şu ana kadar yapılan YDS sınavlarından herhangi birine iyi ya da çok iyi hazırlandınız. Ancak buna rağmen notunuz yükselmedi, hatta düştü. Bu durumu doğal karşılayın ve sakin kalın. Belki de bunun nedeni eksik bilginiz değil, süreyi iyi yönetememiş olmanızdır. Eğer bir de sorularda seçici* davranmamışsanız, notunuzun yerinde saymasına veya düşmesine kızmayın.

* Düzeyinin üzerinde olsun ya da olmasın, her soruyu çözmeye çalışan aday, seçici davranmıyordur. Böyle bir aday, girdiği her sınavda süre kaybı yaşar ve başarısızlığa davetiye çıkartır. Buna benzer bir problem yaşıyor ve üstesinden gelemiyorsanız, sınava küsmeyin ve çalışmayı bırakmayın. Bunun yerine birkaç olumlu adım atın. Göreceksiniz, durum kısa zamanda lehinize dönecek. Mantıklı ve doğru olan, sınava küsmek ve bir süre geri çekilmek değildir. Tam tersine, hangi konulardaki eksiklerinizin ve hangi hatalı soru çözüm tekniklerinizin size puan kaybettirdiğini anlamaya çalışmaktır. Sitemizde yer alan ve 7 bölümden oluşan YDS / E-YDS / YÖKDİL’de Sorunlar, Çözümler dosyası size bu konuda yardımcı olacaktır.

www.bademci.com


Devamı 1 2 3 <-4-> 5 6 7