YDS Konuları / Müfredatı
YDS konuları/müfredatı için basit bir liste hazırlamak kolay değil. Çünkü sınav pre-intermediate (orta öncesi) düzeyden upper-intermediate (orta üstü) düzeye kadar birçok gramer konusunu kapsıyor. Buna, advanced düzeyi sınayan azımsanmayacak sayıda zorlu soruyu da ekleyebilirsiniz. Yetmedi, gramere ek olarak YDS kelime, çeviri ve okuma-anlama soruları da içeriyor. Bu nedenle, YDS konularıyla ilgili spesifik açıklamalar ve çözümlü örnek sorular içeren bir dosya hazırlıyoruz. Bu dosyada şimdilik kelime ve gramerle ilgili (zamanlar, bağlaçlar, cümle tamamlama) bölümler var. Bkz. https://bademci.com/yds-yokdil-cozum-teknikleri/ .
Ayrıca sırasıyla zamanları ve bağlaçları ayrıntılı incelediğimiz iki kapsamlı dosyamız daha var.
https://bademci.com/yds-e-yds-yokdil-zaman-sorulari-cozumleri/
https://bademci.com/yds-e-yds-yokdil-baglac-sorulari-ve-cozumleri-nedir-ne-ise-yarar/
“YDS gramerine nasıl çalışmalıyım?” sorusuna cevap arıyorsanız, size sunabileceğimiz bir dosyamız daha var. (Bkz. https://bademci.com/yds-yokdil-grameri-nasil-calisilir-on-duyuru/ ).
“Vaktim dar. Sadece birkaç örnek soru inceleyebilirim” diyorsanız, bkz. aynı dosyada YDS Gramer Soruları Nasıl Çözülür. ( https://bademci.com/yds-yokdil-grameri-nasil-calisilir-2/#gsoru ).
YDS Kimler Girebilir?
♦ Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları.
♦ Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları.
♦ Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerden, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyenler.
♦ Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS) ve Eczacılıkta Uzmanlık Sınavına (EUS) girecek olan adaylar.
♦ Araştırma görevlisi olmak için başvuruda bulunmak isteyen adaylar.
YDS’ye girebilecek ya da girmesi gereken adayların tam listesi için bkz. (https://bademci.com/yds-nedir/#ydskimler ).
YDS Nasıl Bir Sınav?
İngilizce YDS; kelime hazinesi, gramer bilgisi, okuduğunu anlama ve çeviri becerisini sınayan bir sınavdır. Çoktan seçmeli 80 soruluk bu sınavda, sözlük ve benzeri yardımcı araçlar (sözlük vs.) kullanamazsınız. Sorular, genel olarak orta düzey (intermediate) ve orta sonrası (post-intermediate) düzey İngilizce bilgisini ölçer. Sorularda çok sayıda yakın çeldirici seçenek bulunur. Dilbilgisi eksik, soru çözüm becerisi ise tam olarak oturmamış adayları yakalamak için! Bazı iddiaların aksine, YDS pek de kolay yutulur bir lokma değildir. Özellikle 65 barajından sonra not artışı sağlamak gerçekten sıkı çalışmayı gerektirir.
YDS, dil eğitimlerini iyi okullarda almış adaylar için de aşılması kolay bir engel değildir. Üzerine ciddiyetle eğilmenizi öneririz. İlginizi çekerse, YDS sorularının düzeyi ve türleri hakkında ayrıntılı bilgi edinebileceğiniz bir dosyamız var. https://bademci.com/yds-yokdil-cozum-teknikleri/ .
YDS Sınav Süresi Kaç Dakika?
YDS sınavı, saat 10:15’te başlar ve 13:15’te sona erer. Yani YDS sınav süresi toplam 3 saattir (180 dakika).
Yüksek Lisansta YDS Şartı
Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyorsunuz. Ya da mezunsunuz ve yüksek lisans yapmak istiyorsunuz. YDS’ye girmeniz gerekir mi, baraj kaç puandır? Bu soruların cevabını bulmak için internette surfing yapmayınız. Faydası olmaz. Bu soruları, yüksek lisans eğitimi almayı düşündüğünüz üniversiteye (enstitüye) doğrudan (yüz yüze) sorunuz. Çünkü bir üniversiteden (enstitüden) diğerine şartlar değişebilmektedir. Kaynak: ( https://bademci.com/yds-nedir/#ydskimler ).
YDS Yurtdışında Geçerli mi?
İngilizce YDS’nin geçerliliği Türkiye ile sınırlıdır. Uluslararası geçerliliği olan belli başlı İngilizce sınavlarını aşağıda bulabilirsiniz. 1, 2 ve 3 numaralı testler Cambridge Üniversitesi’nin farklı düzeydeki üç testidir. 5, 6, 7 ise, sırasıyla TOEFL’in internet, bilgisayar ve kitapçık üzerinden uygulandığı testlerdir. Bu üç testin hepsinin düzeyi aynıdır.
1) Cambridge English: Advanced (CAE) ya da C1 Advanced.
2) Cambridge English: Proficiency (CPE) ya da C2 Proficiency.
3) International English Language Testing System (IELTS).
4) Pearson Test of English (PTE).
5) Test of English As a Foreign Language – Internet-Based Test (TOEFL-IBT).
6) TOEFL Computer-Based Test (TOEFL CBT).
7) TOEFL Paper-Based Test (TOEFL PBT).
YDS, TOEFL-IBT ve PTE Denklik / Eşdeğerlik / TOEFL YDS Yerine Geçer mi? / IELTS YDS Yerine Geçer mi?
TOEFL-IBT ve PTE, YDS’ye eşdeğer kabul edilen diğer iki dil sınavıdır. Bu iki sınavın YDS ile karşılaştırmalı eşdeğer puanlarını sitemizdeki YDS Nedir dosyamızda bulabilirsiniz: ( https://bademci.com/yds-nedir/#ydskarsilastirma ). Cambridge Üniversitesi’nin C1 Advanced ve C2 Proficiency testleri de YDS’ye eşdeğer kabul edilmektedir. Ancak bu sınavlar ülkemizde az sayıda merkezde uygulanmakta olup yaygın değildir.
Lütfen dikkat: IELTS YDS yerine geçmemektedir. Yani IELTS’te aldığınız başarılı bir sınav sonucunu YDS yerine saydıramazsınız.