YDS ve YÖKDİL’de Alan (Bilim Dalı) Farklı mı?

YDS’de bilim dalı (alan) ayrımı yapılmıyor. Hangi alanda eğitim almış olursa olsun, bütün adaylar aynı sınava tabi tutuluyor. Ağırlık Sosyal Bilimlerde. Ancak YDS, Fen ve Sağlık Bilimlerinden de çok sayıda soru içeriyor.
YÖKDİL; fen, sağlık ve sosyal olmak üzere üç temel bilim dalında yapılıyor. Aldığınız lisans ya da lisansüstü eğitim hangi alana uygun düşüyorsa, YÖKDİL’e o alandan girebilirsiniz. Örneğin, mimarlık eğitimi aldıysanız, sınavda Fen Bilimleri alanını tercih etmeniz uygun olur. Kaynak: ( https://bademci.com/yokdil-nedir/#yokdilalan ).

YDS ve YÖKDİL’de Soru Tipleri Faklı mı? YDS ve YÖKDİL’de Soru Dağılımı Nasıl?

YDS’de olup da YÖKDİL’de bulunmayan iki farklı soru tipi var. Bunların dışındaki bütün soru tipleri aynı.

1) Dialogue Completion (Diyalog Tamamlama/Karşılıklı Konuşma).
2) Restatement (Verilen İngilizce cümleye anlamca en yakın olan İngilizce Cümleyi bulmanız istenen soru tipi)

Bazı soru tiplerinde soru sayıları (dağılım) farklılık gösteriyor. Örneğin, YDS’de çeviri soruları 6 adetken, bu sayı YÖKDİL’de 12. Aşağıdaki linklerden sırasıyla YDS ve YÖKDİL soru tiplerine ve dağılımlarına ulaşabilirsiniz. Karşınıza çıkacak tablolarda her soru türü için ayrılması önerilen süreleri de bulabilirsiniz.

1) https://bademci.com/yds-nedir/#ydssoruturleri
2) https://bademci.com/yokdil-nedir/#tablo1

YDS mi YÖKDİL mi Daha Kolay?

YDS’de Türkiye not ortalamasının 35 civarında olduğunu söyleyebiliriz.
Kaynak: ( https://bademci.com/yds-nedir/#ydsistatistik ).
Gelelim YÖKDİL’e. İlk iki yıl (2017-2019) bu sınavda ortalama başarı yaklaşık %45-50 idi. Kaynak: ( https://bademci.com/yokdil-nedir/#yokdilistatistik ).

Ancak Kasım 2019’dan itibaren sınav ÖSYM’ye devredildi ve sorular hissedilir derecede zorlaşmaya başladı. Bu nedenle artık YÖKDİL de pek kolay bir sınav değil. Gerçi YDS’ye göre düzeyi hâlâ nispeten düşük ve örneğin YDS’de 50 alan ortalama bir adayın YÖKDİL puanı 60 olabiliyor. Özetle, YDS’nin halen YÖKDİL’e kıyasla daha zor bir sınav olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

YDS – E-YDS Farkı

YDS’de ne varsa, E-YDS’de aynısını bulursunuz. Sınav süresi, soru sayısı, tipleri vs. hep aynıdır. ( Bkz. https://bademci.com/e-yds-nedir/#eydskacsoru ).
YDS size hangi hakları veriyorsa, E-YDS de aynı hakları verir. ( Bkz. https://bademci.com/e-yds-nedir/#eydskimler ).
Biz burada sadece iki sınav arasındaki bazıları az bilinen ancak önemli farklardan söz edelim.

♦ ÖSYM, yılda yaklaşık 9-10 adet İngilizce E-YDS sınavı gerçekleştiriyor. (YDS’de yılda iki sınav hakkı var.)
♦ E-YDS cumartesi günleri, 13:45 – 16:45 saatleri arasında yapılıyor. (YDS’nin gün ve saatleri: pazar 10:15-13:15)
♦ E-YDS’de soruları bilgisayar üzerinden okuyup cevaplandırıyorsunuz. Dolayısıyla sorular üzerinde not almanız mümkün değil. Yasak olduğu için kâğıt kalem de kullanamazsınız.
♦ E-YDS’ye sadece Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir’de girebilirsiniz. Bu dört ilin toplam kontenjanı yaklaşık 4.600 kişi.
♦ Her defasında 100.000’i aşkın adayın girdiği YDS sınavlarına kıyasla E-YDS’nin kontenjanı oldukça düşük (%4.5).
♦ ÖSYM tarafından sistem açıldığında, genellikle 1-2 dakika içinde kontenjan doluyor ve başvuru bitiyor. Her sınav döneminde binlerce aday, E-YDS başvurusu yapamadan eli boş dönüyor. E-YDS’ye başvuru yapmak dikkatli ve hızlı bilgisayar kullanma mahareti gerektiriyor. Açık konuşalım; bu da herkesin harcı değil. Bkz. ( https://bademci.com/e-yds-basvuru/#eydsbasislemler ).
♦ E-YDS’yi, halen bir pilot uygulama olarak değerlendirebilirsiniz.
♦ Sınava girebilirseniz, E-YDS sorularını bilgisayar ekranı üzerinden cevaplayacaksınız.
♦ Daha önce alıştığınız tarzda belli bölümlerin altını çizemezsiniz. Bu durum, sıkıntı yaşamanıza ve puan kaybetmenize neden olabilir. Özellikle paragraf sorularında! Bkz. ( https://bademci.com/e-yds-nedir/#eydsbilgisayar ).
♦ Bazı adaylar, E-YDS için kullanılan bilgisayarlarda ekran parlaması, genişliği gibi durumlarla karşılaşabiliyor. Bazen soruların dizgisinde okunma zorluğu yaşayan adaylar da olabiliyor.
♦ Evet, YDS ve E-YDS tamamen aynı iki sınavdır. Soru sayısı, türleri, sınanan dil düzeyi, toplam süre, sağladığı haklar ve başka birçok açıdan. Ancak yukarıda saydığımız bazı olumsuz koşullar sebebiyle E-YDS sınavında YDS’ye kıyasla notlar genellikle düşüyor. Sizi üzmek istemeyiz fakat E-YDS’de, bazı adayların 5-20 puanlık farklar (düşüşler) yaşadığına şahit olmuşuzdur.

Bir hatırlatma: E-YDS sınavını iyi tanımak istiyorsanız, ( https://bademci.com/e-yds-nedir/ ).
Dosyanın tamamını okumak için vaktiniz yoksa, İÇİNDEKİLER’e bakıp sadece aklınızdaki sorunun açıklandığı bölüme gidebilirsiniz.


Devamı 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 <-12