YDS / E-YDS / YÖKDİL’de Sorunlar, Çözümler (1)

1. DOSYA: YDS / E-YDS / YÖKDİL İçin Gereken Asgari İngilizce Düzeyi, YDS / E-YDS / YÖKDİL’de Hedef Puan ve Çalışma Materyaliyle İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri

 

GİRİŞ

YDS ve E-YDS, ÖSYM’nin yaklaşık 35 yıldır uygulamakta olduğu İngilizce sınavlarının isim değiştirmiş halidir. Aslında YDS ve E-YDS’yi tek sınav olarak ele alabiliriz. Çünkü E-YDS, YDS’nin elektronik ortama uyarlanmış halidir. İki sınavın arasında format, düzey vs. açılardan hiçbir fark yoktur. İki sınavda da fen bilimleri, sağlık bilimleri ya da sosyal bilimler ayrımı yapılmamaktadır. Sınanan dil bilgisi orta düzey ve üzeridir.

YÖKDİL ise, ilk iki yıl boyunca ÖSYM’den bağımsız olarak Yüksek Öğretim Kurumu tarafından uygulanan görece yeni bir sınav olup YDS ve E-YDS’ye göre nispeten daha kolaydır. Bu sınavda fen bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler ayrımı yapılmakta ve adaylar kendi dallarına uygun olan sınava girebilmektedir. Ayrıca YÖKDİL’de karşılıklı konuşma ve İngilizce cümlenin en yakın İngilizce karşılığının istendiği iki soru türünde adayların bilgisi sınanmamaktadır. Ancak düzey ve soru türlerinde bazı farklar olsa da, gerek YDS / E-YDS gerekse YÖKDİL birbirine çok benzer sınavlardır. Buradan hareketle, YDS / E-YDS / YÖKDİL’e hazırlanan adayların, birbirine benzer sorunlarla karşılaşacaklarına kesin gözüyle bakabiliriz.

Örnek vermek gerekirse, bazı adayların işe yarar bir çalışma yöntemi oluşturamaması, bazılarının ise yetersiz bir İngilizce temeli ile hemen kolları sıvayıp YDS / E-YDS / YÖKDİL inşaatına başlaması, arzu edilen hedeflere ulaşılmasını geciktirebilir. Bu nedenle, her sınavın kendine özgü koşulları olduğu peşinen kabul edilmeli ve bu koşullara uygun bir hazırlık yapılmalıdır. Aksi takdirde, adayların YDS / E-YDS / YÖKDİL için kendilerine göre yaptığı hazırlık ile “YDS / E-YDS / YÖKDİL’in adaylar için yaptığı hazırlık” tam anlamıyla örtüşmeyebilir ve çekilen onca zahmete rağmen arzu edilen hedeflere ulaşılamayabilir.

Bu dosya, YDS / E-YDS / YÖKDİL için yapılan çalışmalarda adayların, arzu edilen hedeflere ulaşabilmesini kolaylaştırmak amacıyla hazırlanmıştır. Dosyada verilen bilgi ve ipuçları, ülkemizde uygulanan İngilizce sınavlarında kazanılmış 30 yıllık bir deneyimin ürünüdür. Bu dosyayı dikkatle inceleyiniz ve YDS / E-YDS / YÖKDİL hazırlığınız esnasında ortaya çıkabilecek sorunları yaşamadan çözünüz. Eğer daha önce yaşadınız ama çözemediyseniz, bu dosyadan yararlanarak hatalarınızı teşhis ediniz ve tekrarından kaçınınız. Son olarak, teşhis doğru değilse tedavinin sonuç vermeyeceğini lütfen unutmayınız.

Önemli not: YÖKDİL, 3 Kasım 2019 tarihinden itibaren ÖSYM tarafından gerçekleştirilecektir. Bu nedenle, sınavın formatında ve düzeyinde bazı farklar olabileceğini dikkate almayı lütfen unutmayınız.

Sorun 1: İngilizce temelim çok güçlü değil. YDS / E-YDS / YÖKDİL’e nasıl hazırlanmalıyım?
Çözüm 1: YDS / E-YDS / YÖKDİL’in gramer, kelime hazinesi ve okuma-anlama sorularıyla baş edebilmek için, en az orta düzey bir İngilizce bilgisine ihtiyaç vardır. Eğer İngilizce düzeyiniz ortanın altındaysa, YDS / E-YDS / YÖKDİL hazırlığı sizin için işkenceye dönebilir. Çünkü daha henüz emeklerken koşmaya başlamak hem zahmetli hem de tehlikelerle dolu bir süreçtir. Zahmetlidir çünkü anlamadığınız birçok yapıyı sürekli tekrar etmek zorunda kalırsınız. Tehlikelerle doludur çünkü doğrunun neden doğru, yanlışın ise neden yanlış olduğunu kavrayamazsınız. Bu da sizi ezbere yönlendirir. Ezber, dil eğitiminde başvurulabilecek EN KÖTÜ yöntemlerden biridir.

Bir öneri: Eğer işin başındaysanız, önce 4-6 ay kadar bir genel İngilizce kursuna devam edip temelinizi güçlendirin. YDS / E-YDS / YÖKDİL çalışmalarına daha sonra başlayın. Bu öneri, ilk bakışta size vakit kaybettirecekmiş gibi görünebilir. Ancak zayıf ya da olmayan bir temelle işe başlayıp daha sonra YDS / E-YDS / YÖKDİL’e tekrar tekrar girmek zorunda kalmaktan ve her seferinde aylarca zaman kaybetmekten çok daha iyidir ve çok daha akılcıdır.

Sorun 2: İngilizcemi burada geliştiremiyorum. Yurtdışına gidip hem adamakıllı İngilizce öğrenmek hem de YDS / E-YDS / YÖKDİL’e hazırlanmak istiyorum.
Çözüm 2: Yurtdışında konuşma, yazma, dinleme gibi dil becerilerinizi geliştirebilir, ama YDS / E-YDS / YÖKDİL’e hazırlanamazsınız. Sınadıkları beceri alanları açısından YDS / E-YDS / YÖKDİL, formatı oldukça farklı sınavlardır. Yurtdışında eğitim almış, hatta bazıları yüksek lisans ve doktoralarını yurtdışında tamamlamış (yani İngilizce olarak hazırladıkları bir tezi, İngilizlerden oluşan bir jüri önünde savunmuş), çok iyi derecede İngilizce bilen azımsanmayacak sayıda adayın bu sınavlarla ilgili acı tecrübeleri vardır. Bu adaylardan bazıları barajı zorlukla geçebilmiş, bazıları ise hak ettikleri yüksek puanları alamamışlardır. Bu tecrübelere kulak veriniz ve gereksiz maceralara atılmayınız. YDS / E-YDS / YÖKDİL’i, Türkiye şartlarına göre hazırlanmış ve açmanız gereken bir kilit olarak düşününüz; anahtarını da öncelikle bu ülkede arayınız.

Bir öneri: Eğer önceliğiniz YDS / E-YDS / YÖKDİL ise, o halde ne yapın edin, önce bu barajı aşın. Daha sonra nereye isterseniz gidebilir ve İngilizcenizi arzu ettiğiniz gibi geliştirebilirsiniz.

Sorun 3: YDS / E-YDS / YÖKDİL’de acilen 55* puan almam lazım. Bana kitap önerisinde bulunur musunuz? (*Puan örnek olarak verilmiştir.)
Çözüm 3: Bu puana gerçekten acilen ihtiyacınız olabilir. Ancak YDS / E-YDS / YÖKDİL ya da genel olarak dil eğitimi aceleye getirilecek bir iş değildir. Sabırlı olmalı ve ezbere önerilmiş tek bir kaynağın ihtiyacınızı karşılamayabileceğini, hatta size vakit kaybettirebileceğini hesaba katmalı ve mevcut durumunuzu iyi değerlendirmelisiniz. Acaba;

♦ YDS / E-YDS / YÖKDİL çalışmalarına başlamak için İngilizce düzeyiniz yeterli mi?*

♦ YDS / E-YDS / YÖKDİL’e hazırlanabilmek için süreniz yeterli mi?

♦ Öneriler arasında ayıklama yapabilecek misiniz yani ihtiyaçlarınızı en iyi karşılayacak olanı seçebilecek misiniz?

Yukarıdaki sorulardan özellikle üçüncüsü üzerinde dikkatle durmanızı isteriz. Çünkü yaşadığımız internet çağında, herhangi bir sorunun çözümü için bazen yağmur gibi öneri yağıyor. Ne yazık ki, herkesin doğruları farklı olabiliyor ve bütün bu önerilerin ortak paydasını bulmak bazen adeta imkânsız hale geliyor. YDS / E-YDS / YÖKDİL hazırlığına girişmeden önce, işte bu nedenle acele etmemeli, belki de birlikte aylar geçireceğiniz, sevdiklerinizden daha çok vakit ayıracağınız kaynakları seçerken ince eleyip sık dokumalısınız. Yani önce YDS / E-YDS / YÖKDİL sınavını iyi tanımalısınız, daha sonra da onu iyi tanıyan uzmanların önerilerine itibar etmelisiniz.

Düzeyinizi belirlemek için sitemizin Gramer Çalışmaları bölümünde verilen Düzey Belirleme Sınavı 1’i kendinize uygulayıp sonucu bize bildirebilirsiniz.

Sorun 4: Bir kursa giderek hem İngilizce öğrenmek hem de sınava hazırlanmak istiyorum. Başarabilir miyim?
Çözüm 4: Çözüm 1 ve 2’de yaptığımız açıklamayı hatırlayınız. Genel İngilizce öğrenmek ve YDS / E-YDS / YÖKDİL’e hazırlanmak adeta iki ayrı çalışma alanı gibidir.

“YDS / E-YDS / YÖKDİL sınavı benim İngilizce bilgimi ölçecek. Dolayısıyla iyi derecede İngilizce öğrenirsem, YDS / E-YDS / YÖKDİL’i de pekâlâ başarabilirim. O halde bir taraftan İngilizce öğrenirken bir taraftan da YDS / E-YDS / YÖKDİL’e hazırlanabilirim”

teorisi, bugüne kadar binlerce kez test edilmiş, ancak genellikle sonuç alınamamıştır. Tek kazancınız zaman kaybı olacaksa, denenmişi niye tekrar deneyesiniz? Genel İngilizce bilgisini geliştirmek ve temelinizi güçlendirmek için kursa tabii ki gidin, ama aynı anda iki kursa (genel İngilizce ve YDS / E-YDS / YÖKDİL kursu) birden devam etmekten kaçının. Başka bir deyişle, genel İngilizce ve YDS / E-YDS / YÖKDİL çalışmasını birlikte yürütmeye çalışmayın. Aksi takdirde;

♦ Öğrendikleriniz birbirine karışabilir ve başarınız gecikebilir.

♦ Genel İngilizce eğitiminiz esnasında öğrendiğiniz temel yapıları, YDS / E-YDS / YÖKDİL’in tuzaklar içeren sorularına uygulamaya çalışır, ancak doğru cevapları bulamadığınızı fark ederek üzülürsünüz.

Ara sıra tokat yemek insanı kendine getirebilir, zihnini açabilir. Ama her sınavda tokat yemek özenilecek bir durum olmasa gerektir. Çünkü moraller bozuldukça ve çalışma şevki kırıldıkça masa başına oturmak gitgide zorlaşır.

Bir öneri: YDS / E-YDS / YÖKDİL hazırlığına geçmeden önce İngilizce bilginizin orta düzeye ulaştığından mutlaka emin olunuz. Ve genel İngilizce eğitimi ile YDS / E-YDS / YÖKDİL hazırlığını, adeta birbirinden bağımsız iki ayrı çalışma alanı olarak kabul ediniz.

Sorun 5: Bir önceki YDS / E-YDS / YÖKDİL sınavında 40* aldım. Bu notu bir sonraki YDS / E-YDS / YÖKDİL’de 70* ve üzerine çıkartmak zorundayım. Ne yapmalıyım? (*Puanlar örnek olarak verilmiştir.)
Çözüm 5: Bilenler bilir: YDS / E-YDS / YÖKDİL’de 50, 55 ve 60 eşikleri aşıldığında, puan yükseltmek gitgide zorlaşır. Örneğin, ortalama bir adayın 60 puanı 80’e çıkarmak için ihtiyaç duyduğu süre, hiç İngilizce bilmeyen bir adayın 50 puana ulaşmak için harcayacağı süreden daha uzun olabilir. Çünkü 60-80 aralığının kapsadığı bilgi alanı, 0-50 aralığına kıyasla daha geniştir. Yeni hedef için hem var olan kelime hazinesini korumak, hem de bir o kadar üzerine koymak gerekir. Gramer ve okuma-anlama (paragraf, karşılıklı konuşma vs.) sorularında ise ince ayrıntıları yakalayabilmek ve belki de her şeyden önemlisi, bunları yaparken hızı arttırmak gerekir. Bu nedenledir ki, 50-60 barajlarını aştıktan sonra birçok adayın notu “patinaj” yapmaya başlar. Yine de hiçbir zorluk baş edilemez değildir. Önceki dönem uygulanan yöntemin aksayan yönlerinin saptanması, doğru kaynak seçimi ve sıkı bir çalışma temposuyla yükselmeyecek not yoktur.

Bir uyarı: Çalışmanız bir dönemde karşılık vermeyebilir. Ancak notunuzda artış sağlayabildiyseniz ve bunda, uyguladığınız yöntemin etkili olduğunu düşünüyorsanız, küsmeyin ve yolunuza aynen devam edin. Çünkü bazı barajlar bir seferde aşılamayabilir.

Sorun 6: YDS / E-YDS / YÖKDİL için çok fazla kaynak ve yardımcı kitap var. Hangisine çalışacağıma karar veremiyorum.
Çözüm 6: YDS / E-YDS / YÖKDİL kaynaklarınızı seçerken gerçekten çok titiz davranmalısınız. Sitemizin YDS / E-YDS / YÖKDİL Çalışma Planı adlı dosyasını incelerseniz, orada YDS / E-YDS / YÖKDİL için kaynak seçiminin nasıl yapılması gerektiği konusunda hazır öneriler bulabilirsiniz. Bu önerilere kulak veriniz. Ek olarak aşağıdaki önerileri de zihninizin bir ucuna not ediniz:

1- Herhangi bir kaynakla ilgili yapılan reklamın doğruluğunu mutlaka araştırınız.

2- Çok sayıda YDS / E-YDS / YÖKDİL adayının denediği ve yararlı bulduğu temel kaynakları tercih etmeniz akıllıca olabilir.

3- Kaynak sayınızı sınırlı tutunuz ki, aralarında boğulup kalmayasınız.

4- Bazen bir kaynağın sistemi ile diğer bir kaynağın sistemi birbirine karışabilir. İki kaynak kendi doğrularını dayatmak için kapışırken siz lütfen arada kalmayınız.

www.bademci.com


Sayfa: 1-> 2 3 4 5 6 7