E-YDS hangi alanları kapsıyor?
E-YDS üç temel bilimden de (fen, sağlık, sosyal) sorular içerir. Fakat yükün ağırını sosyal bilimler taşır. YÖKDİL’de ise her bilim dalının sınavı farklıdır (fen bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler). Aslında sınavın sınadığı temel dil bilgisi aynı kalır; sadece terimler değişir. Fakat terimlerden de soru gelmez çünkü sınav kimsenin örneğin metalurji bilgisini sınamaz, sınayamaz. Yine sınav hiçbir hekimin ya da hemşirenin tıp bilgisini sınamaz, sınayamaz. Sorunun içindeki tıp terimleri dekorasyon malzemesidir. O malzemeleri sıyırıp atabildiğiniz ölçüde sorunun iskelet yapısını görebilir ve doğru cevap sayınızı arttırabilirsiniz. Yoksa fen ya da sağlık kelimeleri ezberleyerek bir yere varamazsınız. Sebebini anlamak için https://bademci.com/yds-e-yds-yokdil-konulari-ve-soru-cozum-teknikleri-4/ .
E-YDS hangi dilleri kapsıyor?
E-YDS aşağıdaki tabloda yer alan 10 dili kapsıyor. Ancak İngilizce hariç, diğer dillerden yılda sadece 1 sınav hakkınız olduğunu önemle hatırlatırız.
Tablo 1: E-YDS Hangi Dilleri Kapsıyor ve Yılda Kaç Sınav Hakkı Veriliyor?
Lütfen dikkat: E-YDS sınav ve başvuru tarihlerini öğrenmek isterseniz bkz. https://bademci.com/e-yds-takvim/#eydstakvim .
E-YDS’ye istediğim bir dilden girebilir miyim? Doçentlik başvurusunda hangi diller geçerli?
Bkz. YDS Nedir dosyası Tablo 8. Tablonun altındaki notları okumayı da ihmal etmeyin.
Bir dönemde birden fazla yabancı dilden E-YDS’ye girebilir miyim?
ÖSYM, böyle bir hak vermiyor. Herhangi bir dönemde yalnız bir dilden sınava girebilirsiniz. Örneğin, E-YDS İngilizce.
E-YDS akademik kadrolara başvuruda kaç yıl geçerli?
Aslında akademik kadrolara (örneğin doçentliğe) başvururken, E-YDS (eşittir YDS) sonucunuzu istediğiniz zaman kullanabilmeniz beklenir. Çünkü E-YDS vb. bir sınavdan aldığınız puan, müktesep (kazanılmış) haktır ve süresiz geçerli olması gerekir. Bunun örnekleri de var. Doçent adayları, önceki yıllarda ÜDS/KPDS sonuçlarını süre sınırlaması olmadan kullanırdı. Ancak artık üniversiteler ve özel ya da resmi kurumlar süreyi farklı yorumlayabiliyor. Örneğin, kimi üniversiteler/enstitüler E-YDS’yi sadece 5 yıl geçerli sayabiliyor.
Öneri: Başvurmayı düşündüğünüz üniversite veya enstitüyü doğrudan arayınız. Hatta mümkünse bizzat gidiniz. Ve doğrudan şu soruyu sorunuz: “E-YDS sonucum örneğin doçentlik başvurusunda ne kadar geçerli?”
E-YDS dil tazminatında kaç yıl geçerli?
Tazminatla ilgili temel bilgiler ve istisnai durum için bkz. https://bademci.com/yds-nedir/#ydsdiltazminat .
Birden fazla E-YDS puanından hangisi geçerli?
Bkz. https://bademci.com/yds-nedir/#birdenfazlayds .
E-YDS ne zaman ve nerede yapılır?
Size 2 ek tablo hazırladık. Ek Tablo 1’de yıl içinde yapılacak bütün E-YDS sınavları ve başvuru tarihlerini bulabilirsiniz. Ek Tablo 2’den ise, sınav merkezlerini, her bir merkezin kontenjanını ve iletişim bilgilerini öğrenebilirsiniz.
E-YDS sonuçları ne zaman açıklanacak ve E-YDS sonucumu nasıl öğrenebilirim?
E-YDS sonucunuzu, sınav bittikten 4-5 saat sonra https://sonuc.osym.gov.tr/ adresinden öğrenebilirsiniz.