E-YDS nedir? E-YDS hangi illerde yapılıyor?

Elektronik Yabancı Dil Bilgisi Sınavı (E-YDS), ÖSYM’nin gerçekleştirdiği zorlu sınavlardan biri. Yaklaşık sekiz yaşında. YDS’den biraz farklı. Çünkü E-YDS’de sınav kitapçığı ve cevap kâğıdı yok. Onların yerine bilgisayar var. Sınavda 3 saatliğine bir bilgisayarınız oluyor ama bu bilgisayarla internete filan giremiyorsunuz 🙂. Zaten bir tek fareniz var, klavye de yok.

Başvuruda sadece dört e-sınav merkezinden birini tercih edebiliyorsunuz: Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir. YDS’yle kıyaslarsak (giren aday sayısı 100.000+), E-YDS sınav merkezlerinde kontenjan çok sınırlı. “E-YDS sınavı için illere göre kontenjanlar nedir?” derseniz, bkz Ek Tablo 2: E-YDS Sınav Merkezleri, Kontenjanları ve İletişim Bilgileri .

Sınavdan sınava sayılarda (kontenjanlarda) bazı değişiklikler olabilir. Ancak biz linkini verdiğimiz tablodaki sayıları esas alalım ve basit bir hesap yapalım. Bir dönemde E-YDS İngilizceye girebilen toplam aday sayısı: 4610. Sınav kitapçığı ve cevap kâğıdı kullanılan YDS’ye bir dönemde giren aday sayısı: 100,000+. Kabaca E-YDS’nin YDS’ye oranı: %4.6 (4610/100.000). Bu sayı oldukça düşük. Bu yüzden, ÖSYM’nin başvuru sistemini açmasıyla kapaması bir oluyor. Size abartı gibi gelebilir fakat inanın ki öyle değil. Çünkü birkaç dakika içinde E-YDS İngilizce kontenjanı doluyor. Böyle olunca da, binlerce aday başvuru dahi yapamadan eli boş dönüyor.

E-YDS’nin bir sıkıntılı tarafı daha var. Soruları bilgisayar üzerinden okuyup cevaplıyorsunuz. Sorularla ilgili not alamıyor, belli bölümlerin -alıştığınız tarzda- altını çizemiyorsunuz. Özellikle paragraf sorularının çözümünde bu ciddi bir sıkıntı. YDS’ye kıyasla dezavantaj yaratıyor. Ayrıca bazı adaylar, bilgisayarlarda ekran parlaması, genişliği gibi durumlarla karşılaştıklarını söylüyor. Dizgide kayma vs. sebeplerle soruları okumakta zorlandıklarını bildiren adaylar da yok değil.

Evet, doğru. E-YDS; soru sayısı, soru tipleri ve toplam süre açısından YDS ile tamamen aynı. Hatta sınadığı dil düzeyi ve sağladığı haklar da aynı. Fakat yine de bu sınav, YDS’ye kıyasla adayları daha çok zorluyor. Sınav sonuçları adayların beklediğinden daha düşük çıkabiliyor. En azından İngilizcede böyle. Bizden söylemesi.

Bir basit öneri: E-YDS için hazırlık yapıyorsanız, deneme sınavlarını, alıştırmaları vs. bilgisayar başında çözmeye özen gösteriniz. Ve soru tipleri için önerdiğimiz sürelere riayet ediniz. (Tablo 1: YDS/E-YDS İngilizce Sınavında Soru Tipleri ve Her Soru Tipi İçin Ayrılması Önerilen Süre.)

Bir kapsamlı öneri: Şu ana kadar YDS ya da E-YDS’ye birkaç kez girmiş olabilirsiniz. İyi hazırlanmanıza rağmen hedefinize ulaşamamış da olabilirsiniz. Aldığınız notun önemi yok, diyemeyiz. Not tabii ki önemli. Ama her şeyi ona bağlamayın. Belki sınavda süreyi iyi kullanamamışsınızdır. Belki de hangi soruların size sorulmadığını anlamamışsınızdır. Yani düzeyinizin üzerinde olsun olmasın her soruyu çözmeye çalıştığınız için notunuz düşmüş veya artmamış olabilir. Biz, puanınızı yükseltmenize yardımcı olabiliriz. Ama önce bir ricamız var. “Sürekli yeni bilgiler öğrenirsem… Sürekli kelime ezberlersem, çaresi yok, bu sınavı geçmek zorundayım” düşüncesini bir tarafa bırakacaksınız. Biz başka şeyler söylemenizi isteyeceğiz… Örneğin aşağıdaki gibi bir şeyler:

1) Aslında bilgim yeterli. Fakat süreyi yönetme becerim biraz eksik. Bunu da geliştirmeliyim.
2) Soruları, GELİŞİGÜZEL çözüyorum. Çoktan seçmeli sınav mantığına göre çözmeyi öğrenmeliyim. Çünkü test usulü sınavların soruyu soruş şekli epey farklı.

Merak etmeyin. Birkaç olumlu adım atın ve sonucun nasıl lehinize olarak değişeceğini görün. Düşük not aldığınızda, sakın sınava küsmeyin ve bir süre geri çekilmeyin. Ve sadece hangi konulardaki eksiklerinizin değil, hangi hatalı yaklaşımlarınızın size puan kaybettirdiğini de anlamaya çalışın. Sitemizde yer alan ve 7 bölümden oluşan YDS / E-YDS / YÖKDİL’de Sorunlar, Çözümler dosyası size bu konuda yardımcı olacaktır. Durumunuzla ilgili cevabını bulamadığınız sorular olursa, bize yazabilirsiniz (info@bademci.com, WhatsApp: 0543 351 51 51).

 

www.bademci.com


Devamı 1 <-2-3 4 5 6 7