YDS / E-YDS / YÖKDİL’de Sorunlar, Çözümler (7)

7. DOSYA: YDS / E-YDS / YÖKDİL, TOEFL ya da PTE Seçiminde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Sorun 1: Bir sonraki YDS / E-YDS / YÖKDİL sınavını beklemektense, şansımı Pearson’s Test of English (PTE) Akademik ya da TOEFL’da denemek istiyorum. Başaramazsam ne kaybederim?
Çözüm 1: PTE ve TOEFL; kelime, gramer ve okuma-anlama becerilerinin yanı sıra adayların dinleme, konuşma ve yazma becerilerini de sınayan oldukça geniş kapsamlı sınavlardır. Devlet okullarından mezun, İngilizce temelleri daha çok literatür (bilimsel makale) takibine dayanan ve bu nedenle çeviri (okuma-anlama) becerileri gelişmiş olan adaylar, YDS / E-YDS / YÖKDİL’e kıyasla PTE ya da TOEFL sınavında daha çok zorlanabilirler. Ayrıca YDS / E-YDS / YÖKDİL’in çoktan seçmeli testlerine alışmış bir aday için, PTE ya da TOEFL’in sistemine ve farklı soru formatına uyum sağlamak oldukça uzun bir zaman alabilir.

Sorun 2: Benim çok yüksek bir hedefim yok. PTE’de 45, TOEFL IBT’de ise 60 puan, YDS / E-YDS / YÖKDİL’de 50 puanın karşılığı imiş. Biraz çalışırsam bu puanı alabileceğimi düşünüyorum.
Çözüm 2: Kararınız kesin görünüyor. O zaman size, her iki sınavın da bazı artılarını ve eksilerini anlatalım. Son kararı yine siz verin.

PTE’nin +’ları
♦ PTE sınavları sık yapılır. Sonuçlar ise 5 günde açıklanır. Bir denemeden diğerine aylarca beklemek zorunda kalmazsınız.

♦ PTE’de çok çeşitli dilbilgisi alanlarından ilginç soru türleri ile karşılaşırsınız (gramerde hem çoktan seçmeli hem boşluk doldurmalı sorular, karışık düzende verilmiş bir paragrafta cümlelerin sıraya konulması; konuşma testinde, verilen kısa bir yazının yüksek sesle okunması, duyduğunuz cümlelerin sesli olarak tekrar edilmesi vs.). Dolayısıyla, bir bölümde başarılı olamasanız da başka bölüm ya da bölümlerde bunu telafi etmek mümkündür.

♦ Daha önce aldıkları eğitim ya da yurtdışı deneyimleri sayesinde konuşma ve dinleme alanlarında iyi olan adayların, gramer ve okuma-anlama bölümlerindeki eksiklerini, speaking ve listening testlerindeki başarıları ile telafi etme imkanları vardır.

♦ Yazma (writing) becerinizin sınandığı sorularda, ister İngiliz İngilizcesini ister Amerikan İngilizcesini tercih edebilirsiniz. Bu durumun, spelling (kelimelerin yazılışı) ve punctuation marks (imla işaretleri) konusunda adaylara kolaylık sağlayabileceği açıktır.

♦ Eğer kaydolmayı düşündüğünüz PTE kursu bu imkânı tanıyorsa, PTE eğitim programının sadece eksik olduğunuz konuya yönelik olan kısmına katılabilirsiniz (örneğin, konuşma ya da yazma kursu).

PTE’nin –’leri
♦ Eğer hedefiniz YDS / E-YDS / YÖKDİL’de 65 ve üstü bir puanın PTE’deki eşdeğerini almak ise (67 ve üstü), bu, sizi hayli zorlayabilir. Çünkü PTE’den 67 ve üstü puanlar almak için dinleme, konuşma ve yazma becerilerinde iyi bir düzeye sahip olmak gerekir. Yani PTE, 67 ve üstü puanları sadece adayın gramer bilgisi ve kelime hazinesine bakarak vermez.

♦ Sınav baştan sona bilgisayar başında geçeceği için dinleme, konuşma ve yazma gibi becerilerin sınandığı bölümlerde sıkıntı yaşayabilirsiniz.

♦ Her soruya belirli bir süre içinde cevap vermeniz gerekir. Eğer süreyi aşarsanız, hakkınız yanar ve o soruya bir kez daha geri dönemezsiniz.

♦ Hem akademik hem genel sınavlarda, adayların oldukça geniş ve çok genel bir kelime hazinesine sahip olması beklenir.

♦ Özellikle İngilizce konuşma becerinizin sınandığı bazı sorularda, uyarı tonunu duyduktan sonra, mikrofona konuşup cevabınızı 3 saniye içinde kaydetmeniz istenecektir. Cevaplarınızı kaydettikten sonra değiştiremezsiniz ve süre dolduğunda bir sonraki soruya geçmek zorunda kalırsınız.

♦ Aynı salonda birçok adayla birlikte sınava gireceğiniz için, özellikle iyi yalıtılmamış sınıflarda adayların konuşma sorularına verdikleri cevaplar birbirine karışabilir. Ne yazık ki, bu durumla sıkça karşılaşılmaktadır.

♦ Sınavda ses ve video dosyalarını sadece bir kez dinleyebilir ya da izleyebilirsiniz.

♦ Aynı anda hem ekranı takip etmek hem de İngiliz Q klavyede yazı yazmak bazı adaylar için zorlayıcı olabilir.

♦ Hem akademik hem genel PTE sınavlarında, adayların oldukça geniş ve çok genel bir kelime hazinesine sahip olması beklenir.

♦ PTE, klasik hale gelmiş (boşluk doldurma, çoktan seçmeli vs.) soruların dışında çok değişik bilgi ve beceri alanlarını sınar. Gramer ve okuma-anlama (comprehension) becerisini geliştirmeye yönelik birçok kaynak ise, bu spesifik soru türleriyle ilgili açıklama ya da alıştırma içermez. Bu nedenle PTE’de bulunan ilginç soru türleri için spesifik çalışma yapabilmek zordur.

♦ PTE henüz çok yaygın kabul görmüş bir sınav değildir. Örneğin, Amerika’da birçok üniversite PTE sınav sonuçlarını halen geçerli saymamaktadır.

♦ PTE kursları ve çalışma kaynakları çok yaygın olmayıp emsallerine göre daha pahalıdır.

♦ PTE sınav harcı (yaklaşık 150 Amerikan Doları), diğer bazı sınavların harçlarına göre daha pahalıdır. Sınava 48 saat kala başvuru yaptığınızda bu rakam yaklaşık 200 dolara çıkar.

TOEFL IBT’nin +’ları
♦ TOEFL IBT sınavları sık yapılır. Bir denemeden diğerine aylarca beklemek zorunda kalmazsınız.

♦ TOEFL IBT için daha rahat kurs ve kaynak bulabilirsiniz.

♦ TOEFL IBT açık uçlu sorulara yer vermez. Soruların formatı, PTE’ye göre nispeten daha basit, daha anlaşılırdır ve sınırlı sayıda, doğru kaynaktan çalışılırsa, TOEFL IBT’de daha kesin sonuçlar alınabilir.

♦ TOEFL IBT’de genel ve akademik ayrımı yoktur. Bu sınav, dil bilgisini sınamak için yaygın olarak kullanılan geleneksel soru türlerinin dışına çıkmaz. Dolayısıyla, beklemediğiniz ‘sürprizlerle’ karşılaşmazsınız.

♦ Eğer iyi derecede İngilizce biliyor ve yüksek puanlar hedefliyorsanız, PTE’ye kıyasla, TOEFL IBT’de bu hedefinize nispeten daha kolay ulaşabilirsiniz.

TOEFL IBT’nin –’leri
♦ Sınav baştan sona bilgisayar başında geçeceği için, dinleme, konuşma ve yazma gibi becerilerin sınandığı bölümlerde sıkıntı yaşayabilirsiniz.

♦ Adayların birbirinden iyi tecrit/izole edilmedikleri sınav salonlarında, bir aday konuşma sınavını olurken, başka bir bölümün sorularını cevaplamaya çalışan diğer adaylar onu dinlemek zorunda kalabilmektedir.

♦ Aynı anda hem ekranı takip etmek hem de İngiliz Q klavyede yazı yazmak bazı adaylar için zorlayıcı olabilir.

♦ TOEFL IBT, adayların oldukça geniş ve çok genel bir kelime hazinesine sahip olmasını ister.

♦ Orta düzeyde bir adaya YDS / E-YDS / YÖKDİL’de 50-65 arası puan kazandırabilecek bilgi birikimi, TOEFL IBT’de aynı puanlarla (60-78) karşılık bulmayabilir. (Yani TOEFL IBT’de 60-78 arası puan almak, YDS / E-YDS / YÖKDİL’de bu puanların karşılığı olan 50-65 arası puan almaktan daha zor olabilir.)

♦ TOEFL IBT sınav harcı (yaklaşık 185 Amerikan Doları) ve kurs ücretleri, diğer bazı sınavların harçları ve kurs ücretlerine göre daha pahalı olabilmektedir.

Sorun 3: TOEFL ya da PTE’de başarılı olamazsam, YDS / E-YDS / YÖKDİL hakkımı da kaybetmek istemiyorum. Sizce, ben bu iki sınavdan herhangi birine ne kadar süre ayırmalıyım ve en geç ne zaman YDS / E-YDS / YÖKDİL’e dönmeliyim?
Çözüm 3: TOEFL ya da PTE’de sınanan tek bir becerinin (yazma, konuşma vs.) yeterli oranda kazanılması için gereken süre, adaydan adaya farklılık gösterebilir. Örneğin, bir adayın PTE konuşma bölümünde %50 başarı elde edebilecek düzeye gelmesi için 1 ay yetebilir. Bir başka aday ise bu bölümde iki-üç kat süre harcayabilir. İşin bu kısmı biraz karışık. Belki size şöyle bir öneride bulunabiliriz. Diyelim ki, sonuçlar açıklandı ve YDS / E-YDS / YÖKDİL’i geçemediniz. Bir sonraki YDS / E-YDS / YÖKDİL’e kadar TOEFL ya da PTE denemek istiyorsunuz. Eğer iki ay içinde denemeniz sonuç vermezse, tekrar YDS / E-YDS / YÖKDİL’e dönmeniz uygun olur. Çünkü YDS / E-YDS / YÖKDİL kalan sürede ancak toparlanır.

Sorun 4: Pekiyi, hem TOEFL ya da PTE’ye hem de bir yandan YDS / E-YDS / YÖKDİL’e hazırlansam? Nihayet hepsi de İngilizce sınavı değil mi? Ne zararı olur?
Çözüm 4: İşte bunu yapmayın. Çünkü TOEFL, PTE ve YDS / E-YDS / YÖKDİL birbirinden farklı formatlara sahip, farklı becerileri sınayan sınavlardır. İki işi bir arada yürüteceğim derken, yöntemler birbirine karışır, üzülürsünüz. Değil bu sınavlara aynı anda hazırlanmanızı, birinden diğerine geçerken bir haftadan daha kısa ara vermenizi bile önermeyiz! Yani TOEFL’ı bırakıp tekrar YDS / E-YDS / YÖKDİL çalışmalarına dönmek istediğinizde, arada en az bir hafta boşluk olsun. Bu esnada temele yönelik olmayan örneğin, YDS / E-YDS / YÖKDİL kelime çalışması yapabilirsiniz (Geçiş Dönemi Stratejisi!).

Sorun 5: TOEFL ya da PTE’de kaç puan YDS / E-YDS / YÖKDİL’de kaç puana eşdeğer kabul ediliyor?
Çözüm 5: 1’den 100’e bütün bir listeyi vererek vaktinizi çalmayalım. Dilerseniz, sadece sizi ilgilendiren YDS / E-YDS  puanlarının karşılıklarıyla yetinelim. Ancak tablonun altındaki önemli notu mutlaka okumanız gerektiğini de hatırlatalım:

Tablo 1: YDS, E-YDS, TOEFL IBT ve PTE AKADEMİK Sınavlarında Karşılaştırmalı Eşdeğer Puanlar

 

www.bademci.com


Sayfa: 1 2 3 4 5 6 <- 7