YDS hangi alanlarda yapılır?
Ağırlık sosyal bilimlerde olmak üzere, YDS fen ve sağlık alanlarından da sorular içerir. YÖKDİL’den farklı olarak, YDS’de bilim dalı ayrımı yoktur. Hangi alanda eğitim almış olursa olsun, bütün adaylar aynı sınava girmek zorundadır.
YDS hangi dillerde yapılır?
Eski bilgilerinize güvenerek YDS başvurusu yapmak istediğinizde, beklenmedik, acı sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Örneğin, sonbahar döneminde Japonca sınavı için başvuru yapmak üzere heyecanla bilgisayar başına geçebilirsiniz. Ancak eliniz boş dönersiniz. Çünkü Japonca sınavı yılda bir kez ve sadece ilkbahar döneminde yapılır.
Bir örnek daha. Diyelim ki, belli bir plan çerçevesinde, ilkbahar dönemi YDS Bulgarca sınavı için başvuruda bulunacaksınız. Fakat bu dilden artık sadece E-YDS sınavı var ve yılda sadece bir kez yapılıyor. Bunu öğrendiğinizde plan ve programınız şaşabilir. Hazırlıksız yakalanabilirsiniz. İşte bu yüzden, aşağıdaki notları iyi okuyun. Planlarınız sekteye uğramasın, gereksiz sıkıntılar yaşamayın.
1. not: YDS/1 sınavının kapsama alanı hayli geniştir. Bkz. aşağıda Tablo 4.
Tablo 4: YDS/1’in Kapsadığı Diller.
2. not: YDS/2 sınavında ise kapsam bir anda daralıyor. Bu sınavda sadece 5 dil var.
3. not: Aşağıdaki 5 dilde ise YDS sınavı yok. Bu dillerden sınava girecekseniz, yılda bir kez sadece E-YDS sınav hakkınızı kullanabilirsiniz. Ve sadece Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir’deki e-Sınav Merkezlerinde sınava girebilirsiniz. Sınavlar test usulü ve 80 soru içeriyor. E-YDS sınav tarihlerini E-YDS Başvuruları dosyamızda bulabilirsiniz.
4. not: 1. notta (Tablo 4) belirttiğimiz dillerin bazılarından YDS sınavına başvuran adayların sayısı, baraj altında kalabilir. Yani o dil için az sayıda başvuru yapılmış olabilir. Bu takdirde, çoktan seçmeli sınav yok. 200’er kelimelik, iki yönlü çeviri usulüne göre hazırlanmış yazılı sınav var. (Örneğin, Türkçe – Sırpça [200 kelime]; Sırpça – Türkçe [200 kelime]). Çeviri usulü sınav yapılan dillerin listesi aşağıdadır:
Tablo 5: YDS’de Çeviri Usulü Sınav Yapılan Diller.
5. not: Aşağıdaki dillerde YDS, sadece test usulü sınav olarak uygulanıyor.
6. not: Aşağıdaki dillerden yılda sadece 1 YDS sınavı yapılıyor. O da ilkbaharda (YDS/1). Dolayısıyla YDS/2 aşağıdaki dilleri kapsamıyor.
Tablo 6: YDS’de Sadece Bahar Döneminde Sınav Yapılan Diller.
7. not: Aşağıki dillerden YDS’ye girecek olan adaylar için sınav merkezi Çankaya, Ankara’dır. Bu dillere ait YDS sınavları diğer şehirlerde yapılmamaktadır.
Tablo 7: YDS/1’in Kapsadığı ve Sınavları Sadece Ankara’da Yapılan Diller.
YDS’ye istediğim bir dilden girebilir miyim?
Doçentlik başvurusu için Almanca, Fransızca ve İngilizce dışındaki bir yabancı dilden YDS’ye girmek isteyebilirsiniz. O halde aşağıda yaptığımız uyarıları dikkate alınız.
♦ Sınava girmek istediğiniz dili Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) geçerli kabul ediyor mu? Geçerli diller hangileri?
Tablo 8: Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’nın Geçerli Kabul Ettiği Diller.
♦ ÜAK’ın geçerli kabul ettiği Farsça, İspanyolca, İtalyanca veya Yunancadan mı sınava girmek istiyorsunuz? O halde E-YDS’ye başvurmalısınız. Çünkü bu dillerden YDS sınavı yapılmıyor. Bkz. yukarıda 3. not.
Bir hatırlatma: İngilizce, Almanca ve Fransızca dışındaki diller, akademik çevrelerde çok fazla kabul görmüyor. Yine de farklı bir dilden (Rusça, Farsça vs.) sınava girmeye karar vermiş olabilirsiniz. Bu takdirde önerimiz: Sınav ücretini yatırmadan önce öğrenim gördüğünüz/göreceğiniz enstitüye mutlaka danışınız. Bakalım, onlar bu kararınızı nasıl karşılayacak?