YDS’de yanlışlar doğruları götürür mü?

Hayır, götürmez! Yine de cevabını bilemediğiniz/bulamadığınız sorularda gelişigüzel işaretleme yapmamanız lehinize olur. Çünkü yanlışların doğruları götürmediğini bilen bir aday, her sorudan puan çıkarmaya çalışır. Alt alta üst üste sorularla pehlivan gibi güreşir. Hepsine de bir işaret koyar. Nasıl olsa yaptığı yanlışlar nedeniyle ek bir puan kaybı olmayacaktır. Oysaki bu, nafile bir çabadır. Biraz açıklamaya çalışalım. Diyelim ki, herhangi bir sorunun sınadığı gramer bilgisi sizde yok. Bu soru üzerinde yorumlar yaparak, fikirler yürüterek cevabını bulabilir misiniz?

Bir örnek:

If the casualty had been taken to hospital in time, he —-.

A) may have been saved

B) might have been saved

Giriş notu: Bu sorunun diğer 3 seçeneğini biz sizin yerinize eledik. Ancak pekâlâ o 3 seçenekte de duraksayıp vakit kaybedebilirdiniz. Bunu unutmayınız. Örnek soruyu neden seçtiğimize ya da bu soruyla ne anlatmaya çalıştığımıza gelince… 2 seçeneğe kadar indirgeme yapabilmiş bir adaya, son aşamada nasıl çelme takılabileceğini göstermek.

May ve might ihtimal anlatan ve kabaca aynı işi gören model fiillerdir. Ancak 3. tip if’li cümlede may have V3’ün yeri yoktur. Neden derseniz? Önce her iki seçeneğe göre, if’li cümlede anlamın nasıl değiştiğine bakalım.

A: Eğer hastaneye zamanında yetiştirilmiş olsaydı, kazazede kurtarılmış olabilir. (Kazazede kurtarılmış mı, kurtarılamamış mı? Sonuç belli değil. If’li cümle hatalı.)

B: Eğer hastaneye zamanında yetiştirilmiş olsaydı, kazazede kurtarılabilirdi. (Kazazede kurtarılamamış. Sonuç belli. If’li cümle derdini net olarak anlatıyor.)

Doğru cevabın B olduğu konusunda anlaştık mı? Anlaşmak zorundayız çünkü 3. tip if’li cümle, kurguladığı olayın sonucunu net verir (bkz. B). A’da (yani may have V3’te) olduğu gibi olayın ucunu açıkta bırakmaz.

Şimdi eğri oturup doğru konuşalım. Bu bilgi sizde yoksa hangi mütalaayı yaparak, hangi akıl ve fikirleri yürüterek cevabı bulacaksınız? Üstelik bu esnada kaybedeceğiniz vakit ve moral, diğer sorulardaki başarınızı kesinlikle olumsuz etkileyecek. O halde, yanlışlar doğruları götürmese bile, ortalama bir aday sınırlarını iyi tayin etmeli. YDS’de cevabını bulamayacağı sorularla gereksiz yere vakit kaybetmekten KESİNLİKLE kaçınmalı. Dilerseniz, bunun nedeni üzerinde biraz daha ayrıntılı duralım.

1. İlk okuduğunuzda cevabını bulamadığınız sorular, ikinci değerlendirmenizi de muhtemelen karşılıksız bırakacak olan sorulardır. Bu esnada sorunun bir-iki seçeneğini elemiş olabilirsiniz. (Ne yazık ki, onlardan birinin doğru cevap olma ihtimali hayli yüksektir). İşte tehlike tam o an ortaya çıkar. İçinizden bir ses duyarsınız, “Hedefe yaklaştın kızım/oğlum! Vazgeçme, soruyu incelemeye devam et”. Tabii bu sırada saat de çalışmaya devam eder. Böylece tek bir soru üzerinde yaptığınız nafile değerlendirme 5-6 dakikanızı su içinde yer bitirir. Şimdi de sonucu görelim.

Hani o gelişigüzel cevaplayabileceğiniz, yanlış çıksa dahi puan kaybetmenize neden olmayacak 15 soru vardı ya? Siz onlarla 75-90 dakikanızı çarçur ettiniz. (15 soru x 5-6 dakika = 75-90 dakika). Toplam süresi 180 dakika olan bu sınavda, o 15 soru size ağır kayıplar verdirdi.

2. Sorulara gelişigüzel cevap verdiğinizde, bunların arasından doğru cevap yakalama oranınız çok düşük kalır. Çünkü belli bir stratejiye bağlı kalmadan işaretleme (atış) yaptığınız için standart sapmanızı bozarsınız. Standart sapmanız bozulduğunda ne olur? Ne olacak, rastgele işaretleme yaptığınız sorulardan yakalayabileceğiniz doğru cevap sayısı çok düşük kalır. Oysaki bize, yanlışların doğruları götürmediğini söylemişlerdi. Güya yanlış işaretlediğimiz sorular ek puan kaybına neden olmayacaktı!

Öneri: Bu tür soruları önce boş bırakınız. Sınavın sonuna yaklaşırken emin olarak cevapladığınız diğer soruların seçenek dağılımını hesaplayınız. Daha sonra tek bir atış seçeneği belirleyip kalan bütün soruları bu seçeneğe göre işaretleyiniz.

Önemli not: Yukarıdaki Öneri notundan önce açıklamaya çalıştığımız o kısır döngünün içine düşmeyi herhalde istemezsiniz. Ancak bunu nasıl başaracağınızı bilmiyor olabilirsiniz. O halde YDS / E-YDS / YÖKDİL’de Süre Yönetimi ve YDS / E-YDS / YÖKDİL Sınav Stratejisi dosyalarına bakın. Hem nasıl işaretleme (atış) yapacağınızı hem de cevabı sizde olmayan sorulardan nasıl kaçacağınızı öğrenin.

 

www.bademci.com


Devamı 1 2 3 4 <-5-> 6 7