YDS’den kaç puan almalıyım?
♦ Araştırma görevlisi olmak için başvuruda bulunan adaylar: 100 üzerinden 50 puan. (100 üzerinden 50 puan = 80 üzerinden 40 doğru cevap).
♦ Doçent ve doktora / sanatta yeterlik adayları: 100 üzerinden en az 55 puan. (100 üzerinden 55 puan = 80 üzerinden 44 doğru cevap).
♦ Öğretim üyesi dışında kalan öğretim görevlisi kadrolarına naklen veya açıktan atanacaklar: 50 puan.
♦ TUS, DUS veya EUS’a girecek olan adaylar: 50 puan.
♦ Kariyer uzmanlığı (A grubu kadrolar) ve dil tazminatı için başvuruda bulunacak adaylar: 70 puan. (100 üzerinden 70 puan = 80 üzerinden 56 doğru cevap).
♦ Yabancı dil okutmanları: 80 puan. (100 üzerinden 80 puan = 80 üzerinden 64 doğru cevap).
♦ İngilizce eğitim yapan üniversitelerde ders verecek olan öğretim üyeleri: 85 puan. (100 üzerinden 85 puan = 80 üzerinden 68 doğru cevap).
♦ Yurt dışında eğitim (TÜBİTAK) için başvuruda bulunacak adaylar: 60 puan. (100 üzerinden 60 puan = 80 üzerinden 48 doğru cevap).
♦ Kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli statüde çalışacak mütercim veya tercümanlar: 80 puan.
♦ Aynı statüde çalışacak çözümleyici ve programcılar: 60 puan.
♦ Öğretmenlik atamasında YDS puanına ihtiyaç duyanlar. (KPSSP120 puan hesaplamasında YDS’nin ağırlığı %50’dir.)
2 önemli not:
1. Yüksek lisansa, doktoraya veya akademik kadrolara başvuracaksanız lütfen dikkat! Kimi üniversiteler (enstitüler) asgari YDS puan barajını yükseltebiliyor. Bu nedenle, öğrenim görmeyi ya da akademik kadrosunda görev almayı düşündüğünüz enstitüye doğrudan başvurunuz. YDS, YÖKDİL, TOEFL veya PTE sınavlarından asgari kaç puan istediklerini şahsen sorunuz.
2. Bazı üniversiteler yüksek lisans veya doktora başvurusu yapan adaylara, kendi dil sınavlarını uygulayabiliyor. Ancak bu tür bir sınavı başarsanız dahi, yeterlik aşamasına geldiğinizde, YDS yine karşınıza çıkacaktır. Bu aşamada yine YDS veya madde 1’deki sınavlardan birine girmeniz gerekir. Tabii bağlı olduğunuz enstitünün belirlediği asgari puanı almak amacıyla. Ve yeterliğe hazırlanmanız gereken bir dönemde bu iş size büyük sıkıntı verebilir.
Unutmayınız: YDS/YÖKDİL barajını, eğitim aldığınız enstitünün belirlediği sürede başarmalısınız. Tersi durumda, yüksek lisans ya da doktora programıyla ilişiğinizi kesebilirler.
YDS, TOEFL IBT ve PTE Akademik Sınavlarının Eşdeğerliği
TOEFL IBT ve PTE, YDS’ye eşdeğer kabul edilen iki dil sınavıdır. Aşağıdaki tabloda, bu sınavların YDS ile karşılaştırmalı eşdeğer puanlarını göreceksiniz. Tabloyla ilgili bir örnek verelim. TOEFL IBT’de 66 puanı olan bir aday, sanki YDS’den 55 puan almış gibi yüksek lisans başvurusu vs. yapabilir.
Tablo 2: YDS, TOEFL IBT ve PTE Akademik Sınavlarının Eşdeğerliği.
Diğer dillerdeki eşdeğerlik tabloları için bkz. https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2016/GENEL/EsdegerlikTablosu25022016.pdf .
YDS mi, TOEFL ya da PTE mi?
TOEFL ve PTE Akademik; kelime, gramer ve okuma – anlama bilgisini derinlemesine yoklar. Yetmedi; dinleme, konuşma ve kompozisyon yazma konularında da sizi iyice bir silkeler. Yani iki sınavın da kapsamı hayli geniştir. Devlet okullarından mezunsanız, İngilizce temeliniz daha çok literatür (bilimsel makale) takibine dayanıyorsa, dikkat! Bu takdirde, çeviri becerinizin gelişmiş olması beklenir. (Laf aramızda; Google Translate icat olundu, mertlik bozuldu! Hal böyleyken, çeviride dahi iyi olmanız beklenmeyebilir.) İşte bu yüzden, YDS’ye kıyasla TOEFL ya da PTE Akademik sınavında daha çok zorlanabilirsiniz. Bir dezavantaj da şu: Siz ÖSYM’nin çoktan seçmeli testlerine alışkınsınızdır. Oysa TOEFL veya PTE Akademik sınavlarında sorular, farklı (garip) formatlarda karşınıza çıkar. Bu formatlara uyum sağlamanız uzun zaman alabilir.
Not: YDS, TOEFL ve PTE hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacınız var mı? Cevabınız “Evet” ise, YDS / E-YDS / YÖKDİL, TOEFL ya da PTE Seçiminde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri . Bu dosyada, sınavları birçok açıdan karşılaştırdık ve artılarını, eksilerini tek tek listeledik.