YÖKDİL Başvuruları

Giriş
YÖKDİL başvuruları ne zaman başlayacak?
YÖKDİL’e nasıl başvurabilirim?

1. YÖKDİL Başvuru Koşulları
2. YÖKDİL Başvuru İşlemleri (İlk Adım)
3. İki Farklı Senaryo İçin YÖKDİL Aday Başvuru Formunun Doldurulması
4. Başvuru merkezlerinden nasıl YÖKDİL başvurusu yapabilirim?
5. İnternetten nasıl YÖKDİL başvurusu yapabilirim?
6. YÖKDİL sınav ücretini nereye yatıracağım?
7. YÖKDİL geç başvuru işlemleri nelerdir? Sınav ücretini nasıl ödeyeceğim?
8. Engelli adaylar YÖKDİL başvurusu yaparken nelere dikkat etmeli?
9. Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin YÖKDİL Başvuru İşlemleri
10. Postayla ya da elden YÖKDİL başvurusu yapabilir miyim?

YÖKDİL başvurum geçerli sayıldıktan sonra, adresime herhangi bir belge gönderilecek mi?
YÖKDİL sınavına girerken yanımda neler olmalı/olmamalı? (Tablo 1 ve 2)
YÖKDİL sınavında hangi soru kitapçığı ve cevap kağıdını kullanacağım?
Sınav salonundan erken ayrılabilir miyim?
YÖKDİL soruları daha sonra yayınlanıyor mu?
YÖKDİL sonuçları ne zaman açıklanacak ve YÖKDİL sonucumu nasıl öğrenebilirim?
YÖKDİL sınav sonucuma itiraz edebilir miyim?


Giriş

ÖSYM sınavlarında, başvuru tarihlerini kaçırmamak ve işlemleri eksiksiz yapmak çok büyük önem taşıyor. Başvuru kılavuzları bu nedenle var ve orada yazılan kurallara göre hareket etmek gerekiyor. Hepimiz zaman zaman şahit olmuşuzdur. Başvurularını yaparken yeterince özen göstermeyen adaylar, sınav salonlarında beklenmedik durumlarla karşılaşıp gerginlikler yaşayabiliyor. Ya da aynı gerginliği başkalarına yaşatabiliyor. Bu gibi adaylar bazen sınav salonuna bile ulaşamıyor. “Yedek kulübesinde” bir sonraki dönemi beklemek zorunda kalıyor. Sınavın kendisi zaten yeterince zorlu. Üstüne bir de ”Yanlış başvuru yaptım. Başvuruda geciktim” türü sorunlarla mı uğraşalım? O halde lütfen uyarımıza kulak veriniz. Başvurunuz esnasında veya sınava gireceğiniz salonda herhangi bir sorunla karşılaşmanıza neden olacak hataları yapmayınız. Yani YÖKDİL başvurunuzu ciddiye alınız ve bütün işlemleri sırasıyla ve titizlikle gerçekleştiriniz.

Önemli not: Sitemiz sadece İngilizce eğitimi ile ilgilenmektedir. Bu nedenle aşağıdaki dosyada YÖKDİL İngilizce sınav başvurusu vb. ifadelerle karşılaşabilirsiniz. Ancak aynı başvuru koşulları YÖKDİL’e farklı dillerden girecek olan adaylar için de geçerlidir.

YÖKDİL başvuruları ne zaman başlayacak?

YÖKDİL/1 ve YÖKDİL/2’nin sınav ve başvuru tarihleri için bkz. Ek Tablo 1

YÖKDİL’in normal başvuru işlemleri hakkında bilgi için bkz. https://bademci.com/yokdil-basvurulari/#yokdilbbasislemler2 . Geç başvuru yapmanız gerekirse, bkz. 7. YÖKDİL Geç Başvuru İşlemleri ve Sınav Ücretinin Ödenmesi .

YÖKDİL’e nasıl başvurulur?

1. YÖKDİL Başvuru Koşulları

Kimi adaylar YÖKDİL’e girebiliyor (yani sınav onların işine yarıyor). Kimi adaylar ise giremiyor (veya girse de sınav sonucunun kendisine bir faydası olmuyor). Bu adayların tam listesi için bkz:
https://bademciyokdil.com/yokdil-nedir/#yokdilkimgirer ve
https://bademciyokdil.com/yokdil-nedir/#yokdilkimyasak .

2. YÖKDİL Başvuru İşlemleri (İlk Adım)

Lütfen dikkat 1: YÖKDİL’e başvurmak istiyorsunuz. Önce osym.gov.tr’den YÖKDİL Sınav Kılavuzunun ve YÖKDİL/1 veya YÖKDİL/2 Aday Başvuru Formunun çıktısını alınız.

Lütfen dikkat 2: Normal başvuru işlemlerinizi ÖSYM başvuru merkezlerinde ya da ais.osym.gov.tr üzerinden yapabilirsiniz. Geç başvuru işlemlerinizi ise sadece ais.osym.gov.tr üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Lütfen dikkat 3: Geç başvuru işleminizi nasıl yapacaksınız? Bkz. 7. YÖKDİL geç başvuru işlemleri nelerdir? Sınav ücretini nasıl ödeyeceğim?

Lütfen dikkat 4: Geç başvuru %50 zamlı tarifeye giriyor. Bilginiz olsun.

Önemli Not 1: ÖSYM sınav ya da başvuru merkezlerinde kılavuz dağıtımı ve satışı yok. ÖSYM, her yıl tek bir YÖKDİL başvuru kılavuzu yayımlıyor. Yani her YÖKDİL sınavı için ayrı bir kılavuz aramayınız. Kılavuzu, başvuruların ilk günü www.osym.gov.tr ’den indirebilirsiniz.

Önemli Not 2: Herhalde başvurunuzda hata yapmak istemezsiniz. Çünkü bir tek harf hatası dahi başvuruyu geçersiz kılabiliyor. Hem zaman hem para kaybına neden oluyor. Uzatmayalım; aşağıdaki açıklamaları bunun için hazırladık. Lütfen dikkatle okuyunuz.

a) Fotoğraflı/çipli, yeni Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartınız var. Ama ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde hiçbir kaydınız yok. Fark etmez! Herhangi bir ÖSYM sınav başvuru merkezine gitmeden YÖKDİL’e başvurabilirsiniz. Önce “e-Devlet Kapısı” uygulaması üzerinden ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine ( https://ais.osym.gov.tr ) giriş yapın ve kaydınızı oluşturun. Sonra YÖKDİL başvurunuzu -aşağıda belirtilen diğer adımları da unutmadan- bu sistem üzerinden gerçekleştirin. İsterseniz, işlemlerinizi ÖSYM’nin mobil uygulamasını kullanarak da yapabilirsiniz.

Play Store (Android): https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.osym.ais.android

App Store (Apple): https://apps.apple.com/us/app/%C3%B6sym-aday-i-%C5%9Flemleri-sistemi/id1451805015

Başvuru işlemleri esnasında fotoğrafa ihtiyacınız olmayacak. Nasıl olsa çipli yeni kimlik kartınızı alırken fotoğrafınızı da sisteme kaydetmişlerdi. ÖSYM, işte bu fotoğrafınızı kullanacak.

b) Hem fotoğraflı/çipli, yeni Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartınız hem ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kaydınız var. O zaman ÖSYM sınav başvuru merkezine niye gidip vakit kaybedesiniz? ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde daha önceden kaydedilen fotoğrafınızın geçerliliği kalmamış olsa bile sıkıntı yok. (Bkz. aşağıda: * Geçerli fotoğraf ne demek?) Çünkü Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sisteminde kayıtlı fotoğrafınız var. ÖSYM’deki fotoğrafınız ister halen geçerli olsun isterse artık geçerliliği kalmamış olsun. Problem değil. ÖSYM, kendi sistemindeki fotoğrafı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sistemindeki ile değiştirecek. Yani fotoğrafınızı otomatik olarak güncelleyecek. Sizin herhangi bir işlem yapmanıza da gerek kalmayacak.

Durumunuz, burada yapılan açıklamaya uyuyorsa, bu güzel haber. YÖKDİL başvurunuzu -aşağıda belirtilen diğer işlemleri de unutmadan- https://ais.osym.gov.tr üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

c) Fotoğraflı/çipli, yeni Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartınız yok. Ancak ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kaydınız ve geçerli fotoğrafınız* var. Herhangi bir ÖSYM sınav başvuru merkezine gitmeden YÖKDİL’e yine https://ais.osym.gov.tr üzerinden başvurabilirsiniz. Başvurunuzu yapmadan önce aşağıdaki açıklamaları da okursanız, hataları engellemiş olursunuz.

* Geçerli fotoğraf ne demek?

1) Son 50 ay içinde ÖSYM tarafından yapılan herhangi bir sınava başvuru merkezleri aracılığıyla başvurdunuz. Yani orada bir fotoğrafınızı çekip sisteme kaydettiler. İşte ona, “geçerli fotoğraf” deniyor.

2) Yeni çipli T.C. Kimlik Kartı üzerindeki fotoğrafınızı da ÖSYM “geçerli fotoğraf” olarak kabul ediyor.

Bir örnek: Aralık 2020’de herhangi bir ÖSYM sınavına başvuru merkezleri aracılığıyla başvurduğunuzu varsayalım. Sınava da 2021 yılında girmiş olun. Hatta bir sonraki yıl bu defa internetten başvuru yaparak başka bir sınavda da şansınızı denemiş olun. Bu, sorun değil. İsterseniz, Ocak 2025’e kadar herhangi bir YÖKDİL sınavına da başvuruda bulunabilirsiniz. Öyle ya, ÖSYM’ye ilk başvurunuzu Aralık 2020’de yapmıştınız. Yani ilk başvurunuzun üzerinden daha 50 aydan fazla zaman geçmemiş olacak. O halde YÖKDİL sınavına internet başvurunuz kabul edilecektir.

Durumunuz, bu örnek olayda yapılan açıklamaya uyuyorsa, ÖSYM başvuru merkezlerine gitmenize gerek yok. Başvurunuzu, ais.osym.gov.tr üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

d) Fotoğraflı/çipli, yeni Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartınız yok. Aksi gibi, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kaydınız da yok. Veya kaydınız var fakat geçerli bir fotoğrafınız yok. Bu durumda, YÖKDİL sınav başvurunuzu, başvuru merkezleri aracılığıyla yapmanız gerekiyor. Size en yakın ÖSYM başvuru merkezini, ÖSYM’nin sitesinde ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri sayfasından öğrenebilirsiniz. (Biz burada linkini veremiyoruz çünkü ÖSYM sitesinde sayfalar çok sık değişiyor ve linkler çalışmıyor.)

Bir örnek: Eylül 2017’de herhangi bir ÖSYM sınavına başvuru merkezleri aracılığıyla başvurduğunuzu varsayalım. Daha sonra 2017 ve/veya 2019 yılında internetten de başvuru yapmış olun. Tabii yine ÖSYM sınavlarından birine girmek için. Burada problem yok. Ancak “Nasılsa benim ÖSYM’de kaydım var” diyerek 2023 yılı ve sonrasında herhangi bir YÖKDİL sınavına internetten başvuramazsınız. Neden derseniz? Çünkü ilk başvurunuzu Eylül 2017’de yapmıştınız. Yani ilk başvurunuzun üzerinden 50 aydan fazla zaman geçmiş oldu.

Durumunuz, d) maddesi ve örnek olayda yaptığımız açıklamaya uyuyor mu? Cevabınız “Evet” ise, o halde size yol görünüyor. YÖKDİL başvurunuz için herhangi bir ÖSYM başvuru merkezine şahsen gitmeniz gerek.

e) Yabancı uyruklu adaylar için: Daha önce ÖSYM’den aldığınız Yabancı Uyruk Kimlik Numarası (Y.U. No.) var mı? Varsa, YÖKDİL’e internetten başvurabilirsiniz. Y.U. numaranız yok mu? O zaman önce Merkezi Nüfus İdare Sistemi’nden (MERNİS) Y.U. Numarası almalısınız. Dilerseniz, bu numarayı ÖSYM’den de alabilirsiniz. Bkz. 9. Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin YÖKDİL Başvuru İşlemleri .

3. İki Farklı Senaryo İçin YÖKDİL Aday Başvuru Formunun Doldurulması

Senaryo 1:  YÖKDİL/1 ya da YÖKDİL/2 başvurusu yapacaksınız. Fakat ÖSYM internet sitesi üzerinden başvuru hakkınız yok. Yani ÖSYM başvuru merkezlerinden birine gitmeniz gerekiyor. O halde ilk iş, YÖKDİL Kılavuzu ve YÖKDİL/1 ya da 2 Aday Başvuru Formunun çıktısını alınız. Kılavuzun ilgili maddelerini dikkatle okuduktan sonra Aday Başvuru Formunu kurşun kalemle doldurunuz. Forma kesinlikle fotoğraf yapıştırmayınız. Fotoğrafınızı başvuru merkezindeki görevli çekecek. Daha sonra bunu sisteme kaydedip size Aday Başvuru Kayıt Bilgileri belgesi verecek. Bkz. aşağıda 4. Başvuru merkezlerinden nasıl YÖKDİL başvurusu yapabilirim? .

Senaryo 2: ÖSYM internet sitesi üzerinden başvuru hakkınız var. YÖKDİL başvurunuz için ÖSYM başvuru merkezlerinden birine gitmeniz gerekmiyor. Önce YÖKDİL Kılavuzu ve YÖKDİL/1 ya da YÖKDİL/2 Aday Başvuru Formunun çıktısını alınız. Kılavuzu dikkatle okuyup Aday Başvuru Formunu doldurunuz. Gerçi dolduracağınız bu formdaki bilgilerinizin birçoğu zaten ÖSYM’nin sisteminde kayıtlıdır. Ancak bu formda güncellemeniz gereken bazı bilgiler olacak. Örneğin, sınav yabancı dili/alanı ve eğer değişmiş ise, adresiniz vb. iletişim bilgileri. Aslında değişen bilgilerinizi, ÖSYM sistemine doğrudan da aktarabilirsiniz. Ancak akıldaki bilgileri ezbere sisteme aktarınca sıkıntı çıkabiliyor. Bu bilgileri girerken bazen tek bir harf ya da rakamı istemeden hatalı yazabilirsiniz. Ve daha sonra böylesine basit bir hatayı düzeltmek için çok eziyet çekebilirsiniz. İşte bunu engellemek elinizde! Formu önceden kalemle doldurunuz. Daha sonra bu formdan bakarak bilgilerinizi ÖSYM sistemine aktarınız. Bunu nasıl yapacağınızı aşağıda 5. İnternetten nasıl YÖKDİL başvurusu yapabilirim? bölümünde açıkladık.

4. Başvuru Merkezleri Aracılığıyla Yapılacak YÖKDİL Başvuruları

a) ÖSYM’nin sitesinden YÖKDİL/1 veya YÖKDİL/ Aday Başvuru Formunun çıktısını alınız ve kurşun kalemle doldurunuz. Tabii kılavuzdan yararlanarak. Form ve kimlik belgeniz yanınızda olmak üzere size en yakın ÖSYM Başvuru Merkezine gidiniz.

Önemli hatırlatma 1: Fotoğrafsız kimlik belgeleri ile işlem yapamayacağınızı unutmayınız. Bu durumda, önce bağlı olduğunuz ilin İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne gitmelisiniz. Aslında Nüfus Müdürlüğü’ne gitmişken fotoğraflı/çipli, yeni kimlik belgesi edinseniz daha iyi olur. Bir daha ÖSYM başvuru merkezinin kapısını çalmanıza da gerek kalmaz. Artık hep internet üzerinden işlem yapabilirsiniz.

Önemli hatırlatma 2: Sınav ücretini, başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra ödeyeceksiniz. Başvurunuzu tamamlamadan önce kesinlikle herhangi bir yöntemle sınav ücretini ödemeyiniz. Aksi takdirde başvurunuzu geçersiz sayarlar ve ödediğiniz ücret yanar.

b)Eğer ÖSYM sisteminde kayıtlı geçerli bir fotoğrafınız yoksa, Başvuru Merkezindeki görevli fotoğrafınızı çekecek. Sonra Aday Başvuru Formundaki bilgilerinizi vs. sisteme kaydedecek. Bu fotoğrafın; cepheden, yüzü açık, sizi kolaylıkla tanıtabilecek bir fotoğraf olması gerekiyor. Sınav günü bu fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi, size özgü özelliklerinizde bir değişiklik olmamalı. Sınav günü, fotoğrafınızdan kimliğinizi belirlemede güçlük çıkarsa, sizi sınava almayabileceklerini göz önünde bulundurunuz.

c)Engelli bir adaysanız lütfen dikkat. Engelinizi, yanınızda bulundurmak zorunda olduğunuz aletleri/cihazları ve yardım istediğiniz konuyu belirten dilekçeniz hazır mı? (Örneğin, soruları sizin için okuyacak ya da işaretleyecek bir personel.) Sağlık raporu yanınızda mı? Başvuru merkezine giderken bu iki belgeyi almayı unutmayınız. Fakat bunları merkeze teslim etmeyiniz. Sadece görevliye gösterip daha sonra ilk fırsatta postayla ÖSYM Merkezine gönderiniz.

d)İşlemlerinizi tamamladığınızda, görevliden, Aday Başvuru Kayıt Bilgileri adlı belgeyi almayı unutmayınız. Belgedeki bilgilerinizi kontrol ediniz. Doğru ise, imzalayıp görevliye onaylaması için geri veriniz.

e) Belgenizin üzerinde bir Onay Kodu göreceksiniz. Bu Onay Kodu’nun sisteme girilmesi gerektiğini merkezdeki görevliye hatırlatınız. Belgeniz onaylandıktan sonra geri alınız ve mümkünse bir fotokopisini çektiriniz. Aslını ve kopyasını ayrı yerlerde saklayınız. Cep telefonunuzla fotoğrafını da çekebilirsiniz.

Önemli not: Aday Başvuru Kayıt Bilgileri belgenizde, geçici İnternet Erişim Şifresi vardır. Bu şifreyle; sınava giriş belgesi çıktısı almak, sonuç öğrenmek vs. işlemlerinizi internet üzerinden yapabilirsiniz. Bu nedenle, Aday Başvuru Kayıt Bilgileri belgenizi özenle saklayınız. Ayrıca bu belgede yer alan geçici şifreyi en kısa sürede https://ais.osym.gov.tr/ adresini ziyaret ederek değiştiriniz. (Bu işlem zorunludur!). Daha sonra şifrenizi bir-iki farklı yere (örneğin, cep telefonunuza ve bilgisayarınıza) kaydediniz. Bu şifre olmadan sınava giriş belgesi, sınav sonuç belgesi vs. edinemezsiniz.

f)Başvuru merkezinde, Başvuru Hizmeti Ücreti olarak muhtemelen 20-25 TL ücret ödemeniz gerekecek.

g) Artık sınav ücretine geçebiliriz. Tabii önce, 6. YÖKDİL sınav ücretini nereye yatıracağım? bölümünde açıkladığımız ödeme yöntemlerden birini tercih etmeniz gerekiyor. Ödeme işlemini tamamladıktan sonra gerçek ya da sanal dekontu (ödeme belgesini) saklayınız.

5. İnternet Aracılığıyla Yapılacak YÖKDİL Başvuruları 

a) Durumunuz 2. maddenin a, b ya da c bendine uyuyorsa (ya da başka bir deyişle, sınava internet üzerinden başvuru yapabilme hakkınız varsa), herhangi bir ÖSYM Başvuru Merkezine gitmenize gerek kalmadan işlemlerinizi evinizin rahatlığında gerçekleştirebilirsiniz. Yukarıda, 3. İki Farklı Senaryo İçin YÖKDİL Aday Başvuru Formunun Doldurulması bölümünde açıkladığımız üzere, formunuzu, önceden kalemle doldurup yanınızda hazır bulundurunuz. Sınav ücreti, başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra ödenecektir. Başvurunuzu tamamlamadan önce kesinlikle herhangi bir yöntemle sınav ücretini ödemeyiniz. Aksi takdirde başvurunuz geçersiz sayılacak ve ödediğiniz ücret yanacaktır.

b) T.C. Kimlik ya da Y.U. Numaranız ile ÖSYM’den daha önce almış olduğunuz şifrenizi kullanarak https://ais.osym.gov.tr/ adresi üzerinden sisteme giriş yapınız. Karşınıza çıkacak olan sayfada YÖKDİL’i seçerek mevcut bilgilerinizi kontrol ediniz, kimlik bilgileriniz* dışında istenilen alanları güncelleyiniz ve varsa eksik bilgilerinizi tamamlayınız. Yani formunuzda yer alan bilgilerle https://ais.osym.gov.tr/ ‘deki kayıtlı bilgilerinizi karşılaştırıp güncellenmesi gerekenleri ÖSYM sistemine aktarınız. (*ÖSYM’de kayıtlı kimlik bilgilerinizi siz kendiniz değiştiremezsiniz. Örneğin, evlilik nedeniyle veya mahkeme kararıyla isim-soy isim bilgilerinizde değişiklik olmuşsa ve bu bilgilerin ÖSYM sistemine de girilmesini istiyorsanız, önce bağlı olduğunuz ilin İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvurup değişen bilgilerinizin Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi’ne (MERNİS) kaydedilmesini sağlayınız. Bu işlemden sonra https://ais.osym.gov.tr/ ‘deki kayıtlı kimlik bilgilerinizi kendiniz de değiştirebilirsiniz.

Önemli not: İnternet erişim şifrenizi hatırlamıyorsanız, ais.osym.gov.tr adresinden Şifremi Unuttum alanına girip önceki başvurunuzda verdiğiniz bilgilerden hareketle size sorulacak olan soruları cevaplayınız. Bu yolla şifrenizi tekrar edinebilirsiniz. Eğer bu bilgileri de hatırlamıyorsanız, doğrudan başvuru merkezlerine ya da sınav koordinatörlüklerine başvuruda bulunabilirsiniz.

c) Başvuru işleminizi tamamladıktan sonra “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir” iletisini bekleyiniz. Bu iletiyi gördüğünüzde Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinizin dökümünü alınız ve bu belgeyi saklayınız. Bu adımla birlikte başvuru işleminiz tamamlanmış olacaktır.

d) Artık aşağıda, 6. YÖKDİL Sınav Ücretinin Yatırılması bölümünde açıkladığımız yöntemlerden birini tercih ederek sınav ücretinizi ödeyebilirsiniz. Ödeme işlemini tamamladıktan sonra gerçek ya da sanal dekontu (ödeme belgesini) saklayınız.

6. YÖKDİL sınav ücretini nereye yatıracağım?

YÖKDİL sınav ücretini yatırmak/havale etmek kolay. Çünkü birçok ödeme yöntemi var. Artık hangisi sizin için uygun düşerse.

Notlar:
1) Ödeme için başvuruların biteceği günden bir gün sonrasına kadar vaktiniz olacak. Örneğin, YÖKDİL/1 başvurularının 2 Şubat günü sona ereceğini varsayalım. O halde 3 Şubat* ödeme için son gün. Buna göre, sınav ücretini aşağıda belirttiğimiz tarih ve saate kadar ödeyebilirsiniz. Ödeme yöntemi de size kalmış.

* Eğer 3 Şubat cumartesi gününe veya herhangi bir resmi tatile rastlıyorsa, endişe etmeyiniz. Ödemenizi bir sonraki işgününde yapabilirsiniz.

a) Sınav ücretinizi, 3 Şubat günü saat 16:30’a kadar Ek Tablo 3’te yer alan ve şubede ödeme kabul eden bankaların herhangi bir şubesinden yatırabilirsiniz. Aslında son saat 16:59 fakat o saatte değil işlem yapabilmek, bankaya adım dahi atamazsınız.

b) Bazı bankalar sadece şubede ödeme kabul edebiliyor. Ancak birçok bankanın internet şubelerinden 3 Şubat günü, saat 23:30’a kadar sınav ücretini ödeyebilirsiniz. Dekontun çıktısını almayı unutmayınız. Ya da en azından kendinize mail olarak gönderip saklayınız. Sözde son saat 23:59 ancak o saatte siteye giriş yapıp çıkmanız bir olur. Çünkü kalan bir dakikada sadece sitenin ya da mobil uygulamanın arayüzüne bakabilirsiniz.

İnternet bankacılığı kanalıyla örnek ödeme işlemi: Sınav ücretini çalıştığınız bankanın mobil uygulaması üzerinden ödemek istiyorsunuz. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra ana sayfada sırasıyla, ‘Ödemeler’, ‘Kurum Ödemeleri’, ‘ÖSYM Ödemeleri’ sekmelerine tıklayınız. Açılan yeni sayfada ‘Sınav Adı’ ve ‘T.C. Kimlik Numarası (TCKN)’ butonlarını göreceksiniz. Eğer hesap size aitse, TCKN’niz otomatik olarak alt butonda çıkacaktır. (Bu işlemi, kendi telefonundan sizin adınıza bir yakınınız da yapabilir. O zaman butonda görünen kendisine ait TCKN’yi sizin TCKN’niz ile değiştirmesi gerekir.) Daha sonra bir üstteki ‘Sınav Adı’ butonuna tıklayınız. Açılacak yeni sayfada girmek istediğiniz sınavın üzerine tıklayıp işleminizi tamamlayınız.

c)ATM’den ödeme kabul eden bankalar da var. İsterseniz, ücreti ATM’den de yapabilirsiniz. Son gün ve saat: 3 Şubat, saat 23:00. ATM’nin size vereceği işlem dekontunu saklayınız.

d)Sınav ücretinizi, aynı gün saat 23:30’a kadar https://odeme.osym.gov.tr/adresi üzerinden de yatırabilirsiniz. Banka kartı ya da kredi kartı bilgileriniz yanınızda olsun.

2) Ödeme işini son güne bırakmayınız. Başvurunuzu tamamladıktan hemen sonra bu işi de aradan çıkartınız ki, başınız rahat etsin. Zira sınav ücretini ödemeyi unutmanız halinde yaptığınız başvurunun herhangi bir geçerliliği kalmıyor. ÖSYM, online sistemdeki başvuru bilgilerinizi otomatik olarak siliyor.

3) Uyruğu T.C. olmayan adaylara duyuru! Ödeme işlemleri esnasında ÖSYM’nin internet sayfasındaki “Y.U. Numara Edin” başlıklı alandan Y.U No alabilirsiniz. Bu numarayı T.C. Kimlik Numaranız olarak kullanabilirsiniz.

7. YÖKDİL Geç Başvuru İşlemleri ve Sınav Ücretinin Ödenmesi

a) Durumunuz yukarıda 2. YÖKDİL Başvuru İşlemleri bölümünde açıkladığımız a, b ya da c maddelerinden birine uyuyor mu? Cevabınız “Evet” ise, sınav başvurunuzu ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (https://ais.osym.gov.tr/) üzerinden yapabilirsiniz. Ancak diyelim ki, normal başvuru tarihlerini kaçırdınız. Geç başvuru hakkınızı kullanacaksınız. Geç başvuru gününde ilk önce https://ais.osym.gov.tr/ adresinden sisteme giriş yapınız. Karşınıza çıkacak olan sayfada YÖKDİL/1 ya da YÖKDİL/2’yi seçerek mevcut (kayıtlı) bilgilerinizi kontrol ediniz. Daha sonra -kimlik bilgileriniz hariç- sistemin talep ettiği alanları güncelleyiniz. Varsa eksik bilgilerinizi tamamlayınız. Son adım: ‘ÖDEMELER’ kısmından sınav ücretini kredi/banka kartınızla ödeyiniz. Eğer ‘ÖDEMELER’ butonunu/ikonunu göremez ya da bulamazsanız, ödemenizi https://odeme.osym.gov.tr/ sayfasına giriş yaparak da gerçekleştirebilirsiniz.

b) Unutmayınız; ÖSYM başvuru merkezlerinden geç başvuru yapamazsınız. Dahası geç başvuru ücretini banka kanalıyla ödeyemezsiniz.

c) Bir uyarı: Diyelim ki, normal başvuru tarihleri arasında başvuru işlemlerinizi tamamladınız. Fakat herhangi bir sebeple sınav ücretini yatıramadınız. Ne gam! Nasıl olsa ücreti geç başvuru gününde %50 zamlı olarak ödeyip başvuru yapabileceğinizi biliyorsunuz. Geç başvuru gününde bilgisayarın başına oturdunuz ve işlemlere başladınız. Fakat o da ne? Daha önce sisteme kaydedilen bilgileriniz yok! Çünkü normal süresi içinde yaptığınız başvurudan sonra ücretinizi zamanında ödemediniz. Onlar da sistemdeki başvuru bilgilerinizi otomatik olarak sildiler. Şimdi işlemleri tekrar yapmanız gerekecek.

Diyelim ki, başvurunuzu ÖSYM başvuru merkezi aracılığıyla yapmak zorunda kalmıştınız. Çünkü durumunuz, yukarıda 2. YÖKDİL Başvuru İşlemleri bölümü, d bendine uygun düşüyordu. Şimdi işler daha da karıştı. Çünkü ücreti zamanında ödemeyince yeni yaptığınız başvuru bilgilerinin silinmesine neden oldunuz. Artık ais.osym.gov.tr adresinden geç başvuru da yapamazsınız. ÖSYM başvuru merkezleri ise zaten geç başvuru kabul etmiyor. Ne yazık ki, bir sonraki dönemi beklemek zorundasınız.

8. Engelli Adayların Yapacakları YÖKDİL Başvuruları

Engelli bir adaysanız, ister başvuru merkezleri aracılığıyla ister internet üzerinden bireysel başvuru yapabilirsiniz. 2014 yılından itibaren ÖSYM sınavlarına başvuruda bulunmuş bütün engelli adayların sağlık durumu bilgisi sistemde kayıtlı. Ancak siz, ilk kez herhangi bir ÖSYM sınavına başvuruda bulunuyor olabilirsiniz. Ya da engel durumunuzda bir değişiklik ortaya çıkmış olabilir. O takdirde yazacağınız dilekçeye (kılavuzların son sayfasında var) sağlık kurulu raporunuzun bir örneğini ekleyiniz. Dilekçe + raporu, Aday Başvuru Formunuzun fotokopisi ile birlikte başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaştırınız.

9. Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin YÖKDİL Başvuru İşlemleri: 

Yabancı uyruklu bir öğrenciyseniz, MERNİS’ten 9 rakamı ile başlayan 11 haneli Yabancı Uyruk No edinebilirsiniz. Bu numarayı Y.U. No olarak başvuru işlemlerinizde kullanabilirsiniz. Ayrıca https://ais.osym.gov.tr/YabanciUyruk/YabanciUyrukNoEdinme adresinden de Y.U. No alabilirsiniz. Linke tıklayınız. Açılan sayfanın sol üst köşesinde bulunan Y.U. No Talep Formu’nu doldurup ‘Belge Kodu’nu alınız. Bu aşamadan sonra Türkiye’de ikamet edenlerle yurtdışında yaşayan öğrencilerin yapması gereken işlem farklı oluyor. Onu da aşağıda açıkladık.

a) Türkiye’de ikamet ediyorsanız, bu Belge Koduyla herhangi bir ÖSYM Sınav Koordinatörlüğü’ne gidiniz. Koordinatörlükte hem Y.U. No alıp hem de YÖKDİL işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

b) Türkiye’de ikamet etmiyorsanız, durum biraz değişiyor. Sizin, yurt dışında bulunduğunuz ülkeden ÖSYM Çağrı Merkezi’ni aramanız gerekiyor. (Tel: +90 444 67 96 ) Belge Kodunuz yanınızda olsun. Çünkü Çağrı Merkezi’ndeki görevli sizden bunu isteyecek.

10. Postayla ya da elden YÖKDİL başvurusu yapılabilir mi?
YÖKDİL ya da herhangi başka bir ÖSYM sınavı için postayla ya da elden başvuru yapamazsınız.

YÖKDİL başvurum geçerli sayıldıktan sonra, adresime herhangi bir belge gönderilecek mi?

Hayır, gönderilmeyecek! Sınava gireceğiniz binayı/salonu gösteren YÖKDİL Sınav Giriş Belgenizi, ais.osym.gov.tr adresinden edinebilirsiniz. Sınavdan yaklaşık 10 gün önce belgeler bu adreste yayımlanıyor. Belge sınav günü yanınızda olsun ama herhangi bir ÖSYM merkezinde onaylatmak için uğraşmayın. Çünkü böyle bir işlem yapmıyorlar.

Önemli not: Sınava Giriş Belgenizi kaybettiniz. Üzülmeyin. ais.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik Numaranız ve şifrenizi kullanarak tekrar çıktı alabilirsiniz.

YÖKDİL sınavına girerken yanımda neler olmalı / olmamalı?

1. YÖKDİL SINAVINA GİRİŞ BELGESİ sınava girerken yanınızda olmalıdır. Bu belgede fotoğrafınız, sınava gireceğiniz merkezin adresi ve salon numarası bilgileri bulunacaktır.

2. NÜFUS CÜZDANI VEYA PASAPORT: YÖKDİL Sınav Giriş Belgesini yanınıza aldınız. Ama yetmiyor. T.C. Kimliğiniz veya geçerli (süresi henüz dolmamış) pasaportunuz da mutlaka yanınızda olsun.

Yorum ve öneri: ÖSYM Başvuru Merkezlerinde çekilen fotoğraflar, adayın kendisinden başka herkese benzemektedir. Ancak esas kimlik kartınız (nüfus cüzdanı ya da pasaport) yanınızda olacağı için korkmayınız! Çünkü bu kimlik kartlarında özelliklerinizi iyi yansıtan kaliteli fotoğraflarınız vardır. Salon görevlileri bu fotoğrafları esas alırlar.

3. SINAV SALONUNA ALINMASI YASAK OLAN/OLMAYAN EŞYALAR:

YASAK OLANLAR

Sınav binalarına aşağıdaki araç gereç ve eşyalarla girmeye çalışmayınız. “Canım, buna da izin verirler artık. Sorun çıkmaz” demeyiniz. ÖSYM ile inatlaşmayınız.

Tablo 1: Sınav Salonuna Alınması Yasak Olan Eşyalar.

Not 1: Kalem, silgi, kalemtıraş ve peçete sınava gireceğiniz salonda masanızın üzerinde olacaktır.

Not 2: Engelli adaylar kullanmak zorunda oldukları araç, alet ve cihazlarıyla sınav salonuna girebilir. Ancak ÖSYM’nin onayladığı raporda bunların isminin açıkça belirtilmiş olması gerekiyor. Ayrıca rapor mutlaka adayın yanında olmalı.

YASAK OLMAYANLAR

Sınav binalarına aşağıdaki araç gereç ve eşyalarla girebilirsiniz.

Tablo 2: Sınav Salonuna Alınması Yasak Olmayan Eşyalar.

YÖKDİL sınavında hangi soru kitapçığı ve cevap kâğıdını kullanacağım?

Sınava girdiğiniz salondaki görevliler, size aşağıdaki kitapçık ve cevap kâğıdını verecek.

1. Aday Başvuru Formunuzda belirttiğiniz dile ve alana ait soru kitapçığı. Örneğin, YÖKDİL İngilizce Sosyal Bilimler. Kitapçığın kapalı poşet içinde olmasına dikkat ediniz. Poşet yırtık ya da açıksa, durumu hemen görevliye bildiriniz.

2. Üzerinde adınız-soyadınız, fotoğrafınız ve T.C. Kimlik veya YU numaranızın bulunduğu cevap kâğıdı.

Lütfen dikkat: Cevap kâğıdınızdaki bilgilerin size ait olup olmadığını kontrol ediniz. Boş bırakılan yerlere, gerekli bilgileri giriniz. Soru kitapçığınızın kapağında yer alan boşlukları da doldurmayı ihmal etmeyiniz. (Örneğin, adınız, soyadınız, T.C. Kimlik, salon ve sıra numaranız.)

Sınav salonundan erken ayrılabilir miyim?

Sınavın ilk 135 ve son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk edemezsiniz. Başka bir deyişle, sınav salonundan ancak 135 -165. dakikalar (saat 12:30-13:00) arasında ya da sınav bittiğinde çıkabilirsiniz.

Önemli not: Bu hesaplamaları yaparken sınavın, her zamanki gibi saat 10:15’te başlayacağını dikkate aldık.

YÖKDİL soruları daha sonra yayımlanıyor mu?

Daha önce yapılmış olan bazı YÖKDİL sınavlarının sorularına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz: https://ogrencigundemi.com/yokdil-cikmis-tum-sorular-ve-cevaplari-pdf-indir/ . Eğer sadece 2019 Kasım ayından itibaren ÖSYM’nin yaptığı YÖKDİL sınavlarını arıyorsanız, bkz. https://www.osym.gov.tr/TR,23801/yokdil-cikmis-sorular.html .

Önemli not: ÖSYM, YÖKDİL’e giren adaylara, soruları ve verdikleri cevapları inceleyebilmeleri amacıyla bir hak tanıyor. Ve genellikle herhangi bir YÖKDİL sınavından birkaç saat sonra soruları erişime açabiliyor. Adres: https://ais.osym.gov.tr .

YÖKDİL sonuçları ne zaman açıklanacak ve YÖKDİL sonucumu nasıl öğrenebilirim?

Sonucunuzu, sınavdan yaklaşık 2-3 hafta sonra https://sonuc.osym.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz. Sonuç belgenizin renkli çıktısını alıp resmi başvurularınızda (yüksek lisans vs.) kullanabilirsiniz. Bu belgeyi, herhangi bir ÖSYM merkezinde ayrıca onaylatmanıza gerek yok. Zaten böyle bir işlem de yapmıyorlar. YÖKDİL sınavlarının sonuç açıklama tarihleri için bkz. Ek Tablo 2.

YÖKDİL sonucuma itiraz edebilir miyim?

Sınavda beklemediğiniz düşük bir puan aldıysanız, bir dilekçe yazarak, internet üzerinden ÖSYM’ye başvuruda bulunabilirsiniz. Ve belli bir ücret karşılığında sınav kâğıdınızın tekrar incelenmesini talep edebilirsiniz.

Yorum ve öneri: ÖSYM’nin, yapılan bireysel başvurularda herhangi bir adayın notunu değiştirdiği (puanını yükselttiği) çok nadir görülen bir durumdur. Sınav kâğıdınızın tekrar incelenmesi için tabii ki talepte bulunabilirsiniz. Ancak sonucun büyük ihtimalle değişmeyeceğini de hesaba katınız.

www.bademci.com